A kapor (Anethum graveolens) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt zöldfűszer a magyar és nemzetközi konyhában egyaránt. Jellegzetes illata és friss, enyhén ánizsos íze különösen jól illik levesekhez, savanyúságokhoz, mártásokhoz és halételekhez.
A kapor azonban nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem gyógyhatású növényként is ismert: már az ókori Egyiptomban és Görögországban is alkalmazták emésztésjavítóként, görcsoldóként és nyugtatóként.
A kapor rendszeres használata hozzájárulhat a szervezet természetes egyensúlyának fenntartásához, miközben gazdagítja az étkezések ízvilágát.
Frissen aprítva a leghatásosabb, de szárított formában is sokáig eltartható. Célszerű a főzés végén adni az ételhez, hogy megőrizze aromáját.
A kapor teája hagyományosan puffadás, hasfájás és idegesség kezelésére szolgált. A benne található illóolajok – mint a d-karvon és az anethofuran – nyugtató és görcsoldó hatásúak.
Kismamák és kisgyermekek esetén is használják gyógyteaként, de csak orvosi javaslattal.
A kapor tehát nem csupán fűszer, hanem funkcionális, természetes gyógynövény is, amelyet érdemes minden háztartásban rendszeresen alkalmazni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.