Aprított friss kapor kerámia tálban, fa felületen

Kapor: A klasszikus zöldfűszer, amely frissességet és gyógyhatást visz az ételekbe

Aprított friss kapor kerámia tálban, fa felületen

A kapor (Anethum graveolens) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt zöldfűszer a magyar és nemzetközi konyhában egyaránt. Jellegzetes illata és friss, enyhén ánizsos íze különösen jól illik levesekhez, savanyúságokhoz, mártásokhoz és halételekhez.

A kapor azonban nemcsak ízesítésre alkalmas, hanem gyógyhatású növényként is ismert: már az ókori Egyiptomban és Görögországban is alkalmazták emésztésjavítóként, görcsoldóként és nyugtatóként.

Miért érdemes kaprot használni?

  • Gazdag C-vitaminban és flavonoidokban
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Segíti az emésztést – különösen puffadás és görcsök esetén
  • Antibakteriális hatású
  • Frissíti az ételek ízét és fokozza azok emészthetőségét

A kapor rendszeres használata hozzájárulhat a szervezet természetes egyensúlyának fenntartásához, miközben gazdagítja az étkezések ízvilágát.

Kapor a konyhában

  • Levesekben: kapros tökfőzelék, kapros zöldborsóleves
  • Savanyúságokhoz: uborka, káposzta, vegyes vágott
  • Mártásokhoz: kapormártás tejföllel vagy joghurttal
  • Halakhoz és tenger gyümölcseihez
  • Hidegkonyhai salátákhoz: túrókrémek, tojáskrémek, lazackrémek

Frissen aprítva a leghatásosabb, de szárított formában is sokáig eltartható. Célszerű a főzés végén adni az ételhez, hogy megőrizze aromáját.

Gyógyhatások és népi alkalmazás

A kapor teája hagyományosan puffadás, hasfájás és idegesség kezelésére szolgált. A benne található illóolajok – mint a d-karvon és az anethofuran – nyugtató és görcsoldó hatásúak.

Kismamák és kisgyermekek esetén is használják gyógyteaként, de csak orvosi javaslattal.

A kapor tehát nem csupán fűszer, hanem funkcionális, természetes gyógynövény is, amelyet érdemes minden háztartásban rendszeresen alkalmazni.

Tápérték 100 g friss kaporban:
Kalória: 43 kcal
Fehérje: 3.5 g
Zsír: 1.1 g
– Telítetlen zsírsavak: 0.6 g
Szénhidrát: 7.0 g
– Cukor: 0.5 g
Rost: 2.1 g
Kálium: 738 mg
Kálcium: 208 mg
Magnézium: 55 mg
Vas: 6.6 mg
Cink: 1.0 mg
C-vitamin: 85 mg
A-vitamin: 7718 IU
B6-vitamin: 0.2 mg
Folsav: 150 µg
D-vitamin: 0 IU