A kecskehús az egyik legkevésbé feldolgozott, természetes vörös hús, amely a világ számos konyhájában alapvető élelmiszer. Bár hazánkban kevésbé elterjedt, egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendekben köszönhetően alacsony zsírtartalmának, magas fehérjetartalmának és könnyű emészthetőségének.
A kecskehús sötétvörös színű, rostos, enyhén vad jellegű, de jól fűszerezhető és változatos módon elkészíthető. A legismertebb részei: kecskecomb, lapocka, borda és nyak, amelyeket sütve, párolva, pörköltként vagy grillezve szoktak fogyasztani.
A kecskehús lassabb hőkezelést igényel, de szaftos és gazdag ízű lesz, ha megfelelően előkészítik. Jól harmonizál fűszeres, mediterrán vagy indiai ízekkel, különösen rozmaring, fokhagyma, gyömbér, chili és citrom társaságában.
Népszerű kecskehúsos ételek:
100 g kecskehús átlagosan 140–150 kcal-t tartalmaz, és 20–22 g teljes értékű fehérjét. A zsírtartalma nagyon alacsony (2–3 g), és kevesebb koleszterint tartalmaz, mint marha vagy sertés. Emellett kiváló B12-vitamin, vas, foszfor és cink forrás, így vérszegénység, csontritkulás és immunhiány megelőzésére is hasznos lehet.
A kecskehús így kiváló alternatíva a hagyományos vörös húsok helyett, különösen azok számára, akik egészségesebb, természetesebb és változatosabb étrendet szeretnének követni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.