Egész és felvágott kókuszdió fehér hússal, kókuszvízzel és forgácsokkal fa felületen

Kókusz – A trópusi szuperélelmiszer, ami minden formájában értékes

Egész és felvágott kókuszdió fehér hússal, kókuszvízzel és forgácsokkal fa felületen

A kókusz az egyik legsokoldalúbb trópusi gyümölcs, amelyet nemcsak különleges íze, hanem széleskörű tápértéke és felhasználhatósága miatt is értékelnek szerte a világon. A kókuszdió belseje fehér, zsírdús húsréteget tartalmaz, valamint ásványi anyagokban gazdag kókuszvizet, amely rendkívül frissítő és természetes elektrolitforrás.

A kókusz egészségügyi előnyei

A kókusz húsa és vize egyaránt gazdag káliumban, magnéziumban, mangánban és laurinsavban, amely egy közepes láncú zsírsav és antibakteriális, antivirális tulajdonságú. A kókuszvíz természetes izotóniás ital, míg a kókuszhús rostban gazdag és egészséges zsírforrás.

  • Hidratáló hatású – a kókuszvíz kiváló elektrolitpótló sportolás után.
  • Laurinsavban gazdag, mely támogatja az immunrendszert.
  • Emésztést segítő rostokat tartalmaz.
  • Közepes láncú zsírsavai könnyen emészthető energiaforrásként működnek.
  • Magnézium és kálium tartalma segíti az izomműködést és az idegrendszert.

Kókusz a konyhában

A kókusz szinte minden formában felhasználható: nyersen, reszelve, szárítva, olajként, tejként, vízként, lisztként vagy vajként. Ázsiai és trópusi ételek elengedhetetlen alapanyaga, de süteményekben, energiaszeletekben, turmixokban és curry-kben is kiváló. Kókuszliszt gluténmentes alternatíva, míg a kókuszzsír hőállósága miatt remek sütéshez-főzéshez.

Tárolás és választás

Friss kókuszt úgy válassz, hogy hallani lehessen benne lötyögni a kókuszvizet. Felvágva hűtőben tárolandó. A hús légmentesen tárolva néhány napig eláll, míg a kókuszvíz is csak rövid ideig tartható frissen. A szárított és kókuszreszelék formák hosszabb eltarthatóságot kínálnak.

A kókusz tehát nem csupán gyümölcs – teljes értékű szuperélelmiszer, amely gazdagítja az étrendet és természetes alternatívát kínál a feldolgozott élelmiszerek helyett.

Tápérték 100 g friss kókuszhúsban:
Kalória: 354 kcal
Fehérje: 3.3 g
Zsír: 33.5 g
Szénhidrát: 15.2 g
Cukor: 6.2 g
Rost: 9 g
Nátrium: 20 mg
Kálium: 356 mg
Kalcium: 14 mg
Magnézium: 32 mg
Vas: 2.4 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.06 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.54 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 26 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 3.3 mg
D-vitamin: 0 IU