A kókuszolaj egy természetes növényi zsiradék, amelyet a kókuszdió húsából préselnek. Szobahőmérsékleten szilárd, fehér színű, 24–26 °C fölött pedig átlátszó, folyékony olajjá válik. Népszerűsége az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt, köszönhetően sokoldalú felhasználásának és a telített zsírsavak jótékony hatásairól szóló kutatásoknak.
A szűz, hidegen sajtolt kókuszolaj finom, enyhén kókuszos illatú, míg a finomított változat szagtalan, így ízsemleges sütési célokra is kiváló. Az egyik legstabilabb zsiradék, ezért magas hőfokon is biztonságosan használható.
A kókuszolaj főként közepes láncú zsírsavakat (MCT) – például laurinsavat – tartalmaz, amelyek gyorsan energiává alakulnak, és támogathatják az anyagcserét. A laurinsav antimikrobiális, antibakteriális tulajdonságokkal bír.
Rendszeres, mértékletes fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint egyensúlyához, erősítheti az immunrendszert és elősegítheti a bőr és haj egészségét is – külsőleg alkalmazva hidratálóként is ismert.
Tárolás: A kókuszolaj szobahőmérsékleten eltartható, de zárt, tiszta edényben, fénytől védve ajánlott tárolni. Szilárd vagy folyékony halmazállapota a hőmérséklettől függ – ez a minőségét nem befolyásolja.
A kókuszolaj tehát nemcsak a gasztronómia, hanem a természetes egészségmegőrzés és bőrápolás univerzális alapanyaga, amely tudatos felhasználással értékes része lehet bármely étrendnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.