Ɛrölt kömĂ©ny Ă©s egĂ©sz kömĂ©nymag fa felĂŒleten

Kömény: Az aromås fƱszer, amely évszåzadok óta a konyhåk kedvence

Ɛrölt kömĂ©ny Ă©s egĂ©sz kömĂ©nymag fa felĂŒleten

A kömĂ©ny (Cuminum cyminum) a vilĂĄg egyik legrĂ©gebben hasznĂĄlt fƱszere, amelyet mĂĄr az Ăłkori Egyiptomban Ă©s IndiĂĄban is nagy becsben tartottak. AromĂĄs, enyhĂ©n kesernyĂ©s Ă­ze gazdagabbĂĄ Ă©s karakteresebbĂ© teszi az Ă©teleket, legyen szĂł levesekrƑl, hĂșsokrĂłl vagy pĂ©kĂĄrurĂłl. A kömĂ©ny egĂ©sz mag formĂĄban Ă©s Ƒrölt por alakban is elĂ©rhetƑ, Ă©s a legtöbb konyhĂĄban alapfƱszerkĂ©nt van jelen.

Kömény felhasznålåsa a konyhåban

A kömĂ©nymagot gyakran pirĂ­tjĂĄk vagy szĂĄrazon pörkölik, hogy kihozzĂĄk belƑle az illĂłolajokat Ă©s fokozzĂĄk az aromĂĄjĂĄt. A kömĂ©ny kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ az alĂĄbbi Ă©telekben:

  • Levesek, pĂ©ldĂĄul kömĂ©nymagleves
  • SĂŒlt hĂșsok, kolbĂĄszok, fasĂ­rtok
  • Indiai curry-k Ă©s dhalok
  • SavanyĂșsĂĄgok, kĂĄposztĂĄs Ă©telek

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A kömény nemcsak finom, de szåmos jótékony hatåssal is rendelkezik:

  • EmĂ©sztĂ©ssegĂ­tƑ – serkenti a gyomorsav termelĂ©st Ă©s enyhĂ­ti a puffadĂĄst.
  • AntioxidĂĄns forrĂĄs – vĂ©di a sejteket a kĂĄros szabad gyököktƑl.
  • VasforrĂĄs – kĂŒlönösen fontos a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez Ă©s az energiaszint fenntartĂĄsĂĄhoz.
  • AntimikrobiĂĄlis tulajdonsĂĄg – termĂ©szetes mĂłdon segĂ­t a kĂĄros baktĂ©riumok elleni vĂ©dekezĂ©sben.

Tårolås és tippek

A kömĂ©nymagokat Ă©rdemes lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł ĂŒvegben, szĂĄraz Ă©s hƱvös helyen tĂĄrolni, Ă­gy akĂĄr egy Ă©vig is megƑrzik aromĂĄjukat. Az Ƒrölt kömĂ©ny rövidebb ideig Ƒrzi meg az intenzitĂĄsĂĄt, ezĂ©rt javasolt 3-6 hĂłnap alatt felhasznĂĄlni.

Összefoglalva, a kömĂ©ny nemcsak a tradicionĂĄlis magyar konyha alapfƱszere, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedƑ szerepet tölt be a gasztronĂłmiĂĄban – Ă©s nem utolsĂłsorban egĂ©szsĂ©gmegƑrzƑ hatĂĄsai is figyelemre mĂ©ltĂłak.

Tåpérték 100 g köménymagban:
KalĂłria: 375 kcal
Fehérje: 17.8 g
ZsĂ­r: 22.3 g
Szénhidråt: 44.2 g
Cukor: 2.3 g
Rost: 10.5 g
NĂĄtrium: 168 mg
KĂĄlium: 1788 mg
Kalcium: 931 mg
Magnézium: 366 mg
Vas: 66.4 mg
Cink: 4.8 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.628 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.327 mg
B3-vitamin (niacin): 4.58 mg
B6-vitamin: 0.435 mg
Folsav: 10 ”g
C-vitamin: 7.7 mg
A-vitamin: 64 IU
E-vitamin: 3.3 mg