A kömény (Cuminum cyminum) a világ egyik legrégebben használt fűszere, amelyet már az ókori Egyiptomban és Indiában is nagy becsben tartottak. Aromás, enyhén kesernyés íze gazdagabbá és karakteresebbé teszi az ételeket, legyen szó levesekről, húsokról vagy pékáruról. A kömény egész mag formában és őrölt por alakban is elérhető, és a legtöbb konyhában alapfűszerként van jelen.
A köménymagot gyakran pirítják vagy szárazon pörkölik, hogy kihozzák belőle az illóolajokat és fokozzák az aromáját. A kömény különösen népszerű az alábbi ételekben:
A kömény nemcsak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik:
A köménymagokat érdemes légmentesen záródó üvegben, száraz és hűvös helyen tárolni, így akár egy évig is megőrzik aromájukat. Az őrölt kömény rövidebb ideig őrzi meg az intenzitását, ezért javasolt 3-6 hónap alatt felhasználni.
Összefoglalva, a kömény nemcsak a tradicionális magyar konyha alapfűszere, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő szerepet tölt be a gasztronómiában – és nem utolsósorban egészségmegőrző hatásai is figyelemre méltóak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.