Őrölt kömény és egész köménymag fa felületen

Kömény: Az aromás fűszer, amely évszázadok óta a konyhák kedvence

Őrölt kömény és egész köménymag fa felületen

A kömény (Cuminum cyminum) a világ egyik legrégebben használt fűszere, amelyet már az ókori Egyiptomban és Indiában is nagy becsben tartottak. Aromás, enyhén kesernyés íze gazdagabbá és karakteresebbé teszi az ételeket, legyen szó levesekről, húsokról vagy pékáruról. A kömény egész mag formában és őrölt por alakban is elérhető, és a legtöbb konyhában alapfűszerként van jelen.

Kömény felhasználása a konyhában

A köménymagot gyakran pirítják vagy szárazon pörkölik, hogy kihozzák belőle az illóolajokat és fokozzák az aromáját. A kömény különösen népszerű az alábbi ételekben:

  • Levesek, például köménymagleves
  • Sült húsok, kolbászok, fasírtok
  • Indiai curry-k és dhalok
  • Savanyúságok, káposztás ételek

Egészségügyi előnyei

A kömény nemcsak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik:

  • Emésztéssegítő – serkenti a gyomorsav termelést és enyhíti a puffadást.
  • Antioxidáns forrás – védi a sejteket a káros szabad gyököktől.
  • Vasforrás – különösen fontos a vérképzéshez és az energiaszint fenntartásához.
  • Antimikrobiális tulajdonság – természetes módon segít a káros baktériumok elleni védekezésben.

Tárolás és tippek

A köménymagokat érdemes légmentesen záródó üvegben, száraz és hűvös helyen tárolni, így akár egy évig is megőrzik aromájukat. Az őrölt kömény rövidebb ideig őrzi meg az intenzitását, ezért javasolt 3-6 hónap alatt felhasználni.

Összefoglalva, a kömény nemcsak a tradicionális magyar konyha alapfűszere, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő szerepet tölt be a gasztronómiában – és nem utolsósorban egészségmegőrző hatásai is figyelemre méltóak.

Tápérték 100 g köménymagban:
Kalória: 375 kcal
Fehérje: 17.8 g
Zsír: 22.3 g
Szénhidrát: 44.2 g
Cukor: 2.3 g
Rost: 10.5 g
Nátrium: 168 mg
Kálium: 1788 mg
Kalcium: 931 mg
Magnézium: 366 mg
Vas: 66.4 mg
Cink: 4.8 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.628 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.327 mg
B3-vitamin (niacin): 4.58 mg
B6-vitamin: 0.435 mg
Folsav: 10 µg
C-vitamin: 7.7 mg
A-vitamin: 64 IU
E-vitamin: 3.3 mg