Kurkuma por rusztikus tĂĄlban Ă©s szĂłrtan fa felĂŒleten, termĂ©szetes fĂ©nyben

Kurkuma – Az aranysĂĄrga fƱszer gyĂłgyĂ­tĂł ereje Ă©s konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

Kurkuma por rusztikus tĂĄlban Ă©s szĂłrtan fa felĂŒleten, termĂ©szetes fĂ©nyben

A kurkuma (Curcuma longa) egy ÁzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł gyökĂ©rnövĂ©ny, amelyet elsƑsorban Ƒrölt formĂĄban fƱszerkĂ©nt hasznĂĄlunk. ÉlĂ©nk sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrga szĂ­ne, enyhĂ©n kesernyĂ©s, földes Ă­ze Ă©s <emgyulladĂĄscsökkentƑ tulajdonsĂĄgai miatt vĂĄlt rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱvĂ© a gasztronĂłmiĂĄban Ă©s a termĂ©szetgyĂłgyĂĄszatban.

A kurkuma fƑ hatĂłanyaga a kurkumin, amelynek antioxidĂĄns Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂĄt tudomĂĄnyos kutatĂĄsok is alĂĄtĂĄmasztjĂĄk. A fƱszerkĂ©nt hasznĂĄlt kurkumapor gyakran curry keverĂ©kek alkotĂłeleme, de önĂĄllĂłan is felhasznĂĄlhatĂł <emlevesekhez, rizsĂ©telekhez, szĂłszokhoz, smoothie-khoz.

Kurkuma felhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

  • Currykhez, indiai Ă©telekhez – autentikus Ă­zvilĂĄgot ad
  • Rizsek, mĂĄrtĂĄsok, fƑzelĂ©kek – termĂ©szetes szĂ­nezƑ Ă©s Ă­zesĂ­tƑ
  • TeĂĄkhoz, italokhoz – aranytej (golden milk) kurkumĂĄval
  • TojĂĄsĂ©telekhez, zöldsĂ©ges fogĂĄsokhoz – selymes textĂșra Ă©s Ă­z

A kurkuma zsĂ­rban Ă©s fekete borssal kombinĂĄlva jobban felszĂ­vĂłdik, ezĂ©rt gyakran javasoljĂĄk <emegy kevĂ©s olaj Ă©s piperin (bors) egyidejƱ alkalmazĂĄsĂĄt. SzĂ­ne miatt gyakran hasznĂĄljĂĄk termĂ©szetes szĂ­nezƑanyagkĂ©nt is a konyhĂĄban.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei Ă©s tĂĄpĂ©rtĂ©ke

100 gramm kurkuma körĂŒlbelĂŒl 312 kcal energiĂĄt tartalmaz, magas rost-, kĂĄlium- Ă©s vas-tartalommal. Emellett tartalmaz <emB6-vitamint, mangĂĄnt, C-vitamint Ă©s antioxidĂĄnsokat, amelyek segĂ­thetnek az immunrendszer, emĂ©sztĂ©s Ă©s mĂĄjmƱködĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄban.

A kurkuma rendszeres, de mĂ©rtĂ©kletes fogyasztĂĄsa rĂ©sze lehet egy <emgyulladĂĄscsökkentƑ Ă©trendnek. A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban rĂ©gĂłta hasznĂĄljĂĄk <strongĂ­zĂŒleti panaszokra, bƑrproblĂ©mĂĄkra, emĂ©sztĂ©si zavarokra. KapszulĂĄs formĂĄban is elĂ©rhetƑ, de fƱszerkĂ©nt a leghatĂ©konyabb, ha termĂ©szetes formĂĄban visszĂŒk be az Ă©trendbe.

Aki <strongtermĂ©szetes gyĂłgynövĂ©ny alapĂș fƱszert keres az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs tĂĄmogatĂĄsĂĄra, a kurkuma tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs – <emegyszerre szĂ­nesĂ­t Ă©s gyĂłgyĂ­t.

Tåpérték 100 g kurkumaporban:
KalĂłria: 312 kcal
Fehérje: 9.7 g
ZsĂ­r: 3.3 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 1.8 g
Szénhidråt: 67.1 g
Cukor: 3.2 g
Rost: 22.7 g
NĂĄtrium: 27 mg
KĂĄlium: 2080 mg
Kalcium: 183 mg
Magnézium: 193 mg
Foszfor: 268 mg
Vas: 41.4 mg
Cink: 4.4 mg
B6-vitamin: 1.8 mg
C-vitamin: 0.7 mg