A levendula (Lavandula angustifolia) egy aromás virágú fűszernövény, amelyet régóta használnak gyógyító, nyugtató és kulináris célokra. Az ehető levendula főként francia, mediterrán és modern desszertkultúrákban népszerű. Szárított vagy friss virágai illatosak, ízük enyhén édeskés, gyógynövényes, enyhén kesernyés karakterrel.
Gasztronómiai felhasználása széleskörű: desszertekben, teákban, mézekben, limonádékban, sőt sós ételek ízesítőjeként is megállja a helyét. A levendulaolaj is ismert, de konyhai célra kizárólag ehető minőségű virágokat ajánlott használni.
A szárított levendula jól zárható üvegben, hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Használatkor kis mennyiség is elegendő az intenzív aroma miatt. Frissen felhasználva különösen illatos és látványos.
A levendula nyugtató, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatású. Teaként fogyasztva segíti az elalvást, enyhíti a szorongást és javítja az emésztést. Illóolajai – főként linalool és linalil-acetát – aromaterápiában is hatékonyak.
Összefoglalás: a levendula nemcsak illatos dísznövény, hanem értékes és sokoldalú konyhai alapanyag is, amely természetes módon gazdagítja az ízeket és a hangulatot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.