Szárított és friss levendula tálban és csokorban, konyhai környezetben

Levendula: Aromás fűszernövény és természetes nyugtató a konyhában

Szárított és friss levendula tálban és csokorban, konyhai környezetben

A levendula (Lavandula angustifolia) egy aromás virágú fűszernövény, amelyet régóta használnak gyógyító, nyugtató és kulináris célokra. Az ehető levendula főként francia, mediterrán és modern desszertkultúrákban népszerű. Szárított vagy friss virágai illatosak, ízük enyhén édeskés, gyógynövényes, enyhén kesernyés karakterrel.

Gasztronómiai felhasználása széleskörű: desszertekben, teákban, mézekben, limonádékban, sőt sós ételek ízesítőjeként is megállja a helyét. A levendulaolaj is ismert, de konyhai célra kizárólag ehető minőségű virágokat ajánlott használni.

Felhasználási lehetőségek

  • Desszertekhez: muffin, keksz, fagylalt, krémek és csokoládék ízesítéséhez.
  • Italokban: levendulás limonádé, gyógytea, koktél vagy szirup formájában.
  • Sós ételekhez: bárány, csirke vagy zöldséges ételek mediterrán ízesítésére.
  • Fűszerkeverékekhez: provence-i keverék, levendulás sók vagy cukrok.
  • Díszítésként: torták, saláták, italok tetején dekoratív virágszirmokként.

Tárolás és használat

A szárított levendula jól zárható üvegben, hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Használatkor kis mennyiség is elegendő az intenzív aroma miatt. Frissen felhasználva különösen illatos és látványos.

Egészségügyi hatásai

A levendula nyugtató, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatású. Teaként fogyasztva segíti az elalvást, enyhíti a szorongást és javítja az emésztést. Illóolajai – főként linalool és linalil-acetát – aromaterápiában is hatékonyak.

Összefoglalás: a levendula nemcsak illatos dísznövény, hanem értékes és sokoldalú konyhai alapanyag is, amely természetes módon gazdagítja az ízeket és a hangulatot.

Tápérték 100 g szárított levendulában:
Kalória: 49 kcal
Fehérje: 4.0 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 11.2 g
Cukor: 0.0 g
Rost: 4.7 g
Nátrium: 12 mg
Kálium: 235 mg
Kalcium: 215 mg
Vas: 2.6 mg
C-vitamin: 17 mg
Linalool: ~25–38% (illóolajtartalom)
Linalil-acetát: ~25–45%
Flavonoidok: apigenin, luteolin