Hámozott mandula egészben és félbevágva tálban és szórtan

Mandula: A ropogós szupermag – egészség, íz és felhasználás

Hámozott mandula egészben és félbevágva tálban és szórtan

A mandula (Prunus dulcis) az egyik legismertebb és legtöbbet használt olajos mag, amelyet számtalan formában élvezhetünk: nyersen, pirítva, darálva vagy krémként. A hámozott mandulabél nemcsak finom, hanem kiváló tápanyagforrás is, amelyet a világ minden táján előszeretettel használnak az édes és sós konyhákban egyaránt.

A mandula gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostban, E-vitaminban és számos fontos ásványi anyagban, mint például magnézium, kalcium és vas. Ennek köszönhetően szív- és érrendszert támogató, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A mandula jótékony hatásai

A mandula E-vitamin-tartalma különösen magas, így hozzájárul a sejtek védelméhez, a bőr és haj egészségéhez. Rosttartalma elősegíti az emésztést, míg a benne található egészséges zsírsavak csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Magas fehérjetartalma miatt sportolók és vegetáriánusok étrendjébe is ideális.

Kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően a mandula támogatja a csontok egészségét, a B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Mandula a konyhában

  • Darált mandula – sütemények, torták, kekszek és paleo receptek alapanyaga.
  • Pirított mandula – salátákhoz, zöldségekhez vagy snackként.
  • Mandulavaj – egészséges és természetes krém, akár házilag is elkészíthető.
  • Mandulatej – tejmentes ital növényi alternatívaként.
  • Mandulával panírozás – húsok vagy zöldségek bundázására kiváló.

Tárolás: A mandula zsírtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen zárva, hűvös, sötét helyen vagy hűtőben ajánlott tartani.

A mandula tehát nemcsak finom, hanem komplex tápanyagprofilja miatt is értékes – tökéletes választás tudatos táplálkozáshoz.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 579 kcal
Fehérje: 21.2 g
Zsír: 49.9 g
Szénhidrát: 21.6 g
Cukor: 4.4 g
Rost: 12.5 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 733 mg
Kalcium: 269 mg
Magnézium: 270 mg
Foszfor: 481 mg
Vas: 3.7 mg
Cink: 3.1 mg
B1-vitamin: 0.21 mg
B2-vitamin: 1.14 mg
B3-vitamin: 3.4 mg
B6-vitamin: 0.14 mg
Folsav: 50 µg
E-vitamin: 25.6 mg
A-vitamin: 1 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU