A mandula (Prunus dulcis) az egyik legismertebb és legtöbbet használt olajos mag, amelyet számtalan formában élvezhetünk: nyersen, pirítva, darálva vagy krémként. A hámozott mandulabél nemcsak finom, hanem kiváló tápanyagforrás is, amelyet a világ minden táján előszeretettel használnak az édes és sós konyhákban egyaránt.
A mandula gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostban, E-vitaminban és számos fontos ásványi anyagban, mint például magnézium, kalcium és vas. Ennek köszönhetően szív- és érrendszert támogató, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A mandula E-vitamin-tartalma különösen magas, így hozzájárul a sejtek védelméhez, a bőr és haj egészségéhez. Rosttartalma elősegíti az emésztést, míg a benne található egészséges zsírsavak csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Magas fehérjetartalma miatt sportolók és vegetáriánusok étrendjébe is ideális.
Kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően a mandula támogatja a csontok egészségét, a B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Tárolás: A mandula zsírtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen zárva, hűvös, sötét helyen vagy hűtőben ajánlott tartani.
A mandula tehát nemcsak finom, hanem komplex tápanyagprofilja miatt is értékes – tökéletes választás tudatos táplálkozáshoz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.