Selymes mascarpone krémsajt keråmia tålban, kanållal

Mascarpone – A selymes, olasz krĂ©msajt, ami minden desszertet tökĂ©letessĂ© tesz

Selymes mascarpone krémsajt keråmia tålban, kanållal

A mascarpone egy olasz eredetƱ, krĂ©mes ĂĄllagĂș, lĂĄgy sajt, amely elsƑsorban desszertek Ă©s krĂ©mek alapanyagakĂ©nt ismert. TejszĂ­nbƑl kĂ©szĂŒl, amelyet citromsavval vagy ecetsavval sƱrĂ­tenek be, majd leszƱrnek, Ă­gy jön lĂ©tre ez a gazdag, sima textĂșrĂĄjĂș, semleges Ă­zƱ tejtermĂ©k.

A mascarpone kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy egyszerre semleges Ă©s telt Ă­zƱ, Ă­gy jĂłl kombinĂĄlhatĂł Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telekkel is. A legismertebb felhasznĂĄlĂĄsa a tiramisu, de sokfĂ©le sĂŒtemĂ©ny, krĂ©m, fagylalt Ă©s szĂłsz is kĂ©szĂ­thetƑ belƑle. SĂłs Ă©telekhez – pĂ©ldĂĄul tejszĂ­nes tĂ©sztĂĄkhoz, krĂ©mlevesekhez vagy töltelĂ©kekhez – is kivĂĄlĂłan alkalmas.

Mascarpone felhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gei

  • Desszertekhez: tiramisu, mascarponekrĂ©m, tortĂĄk töltelĂ©ke, pohĂĄrkrĂ©mek.
  • SĂłs Ă©telekhez: rizottĂł, sajtszĂłsz, tĂ©sztaszĂłsz, rakott Ă©telek.
  • Reggelikhez: friss gyĂŒmölccsel, mĂ©zzel, granolĂĄval keverve.

Állaga krĂ©mes, lĂĄgy Ă©s kenhetƑ, hƱtve is megtartja sƱrƱsĂ©gĂ©t. Íze enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, tejszĂ­nes, semleges – Ă­zesĂ­tĂ©sre tökĂ©letesen alkalmas.

Egészség és tåpérték

BĂĄr a mascarpone viszonylag magas zsĂ­rtartalommal rendelkezik, kĂŒlönleges alkalmakkor Ă©s mĂ©rtĂ©kkel fogyasztva Ă­zben Ă©s ĂĄllagban is pĂĄratlan Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. Tartalmaz A-, D-, E- Ă©s K-vitamint, valamint zsĂ­roldĂ©kony tĂĄpanyagokat Ă©s kisebb mennyisĂ©gben fehĂ©rjĂ©t Ă©s kalciumot.

Aki luxus Ă­zhatĂĄst keres desszertjeiben, a mascarpone kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs. GazdagĂ­thatĂł kakaĂłporral, vanĂ­liĂĄval, fahĂ©jjal, gyĂŒmölcspĂŒrĂ©kkel – vagy akĂĄr sĂłs fƱszerekkel is.

Tårolås és tippek

  • HƱtve tĂĄrolandĂł 0–5 °C között, bontatlanul akĂĄr egy hĂ©tig is elĂĄll.
  • FelbontĂĄs utĂĄn gyorsan romlik: fogyaszd el 2–3 napon belĂŒl.
  • Nem fagyaszthatĂł jĂłl: a textĂșrĂĄja megvĂĄltozik.

A mascarpone minden olyan receptben megĂĄllja a helyĂ©t, ahol selymes ĂĄllag, krĂ©mes textĂșra Ă©s neutrĂĄlis Ă­z a cĂ©l – Ă­gy alapdarab minden profi Ă©s hĂĄzi cukrĂĄsz konyhĂĄjĂĄban.

Tåpérték 100 g mascarpone-ban:
KalĂłria: 435 kcal
ZsĂ­r: 44 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 29 g
Szénhidråt: 1.6 g
Cukor: 1.6 g
Fehérje: 4.8 g
NĂĄtrium: 40 mg
Kalcium: 120 mg
KĂĄlium: 85 mg
A-vitamin: 355 ”g (1185 IU)
D-vitamin: 2 IU
E-vitamin: 1.2 mg
Koleszterin: 120 mg