Selymes mascarpone krémsajt kerámia tálban, kanállal

Mascarpone – A selymes, olasz krémsajt, ami minden desszertet tökéletessé tesz

Selymes mascarpone krémsajt kerámia tálban, kanállal

A mascarpone egy olasz eredetű, krémes állagú, lágy sajt, amely elsősorban desszertek és krémek alapanyagaként ismert. Tejszínből készül, amelyet citromsavval vagy ecetsavval sűrítenek be, majd leszűrnek, így jön létre ez a gazdag, sima textúrájú, semleges ízű tejtermék.

A mascarpone különlegessége, hogy egyszerre semleges és telt ízű, így jól kombinálható édes és sós ételekkel is. A legismertebb felhasználása a tiramisu, de sokféle sütemény, krém, fagylalt és szósz is készíthető belőle. Sós ételekhez – például tejszínes tésztákhoz, krémlevesekhez vagy töltelékekhez – is kiválóan alkalmas.

Mascarpone felhasználási lehetőségei

  • Desszertekhez: tiramisu, mascarponekrém, torták tölteléke, pohárkrémek.
  • Sós ételekhez: rizottó, sajtszósz, tésztaszósz, rakott ételek.
  • Reggelikhez: friss gyümölccsel, mézzel, granolával keverve.

Állaga krémes, lágy és kenhető, hűtve is megtartja sűrűségét. Íze enyhén édeskés, tejszínes, semleges – ízesítésre tökéletesen alkalmas.

Egészség és tápérték

Bár a mascarpone viszonylag magas zsírtartalommal rendelkezik, különleges alkalmakkor és mértékkel fogyasztva ízben és állagban is páratlan élményt nyújt. Tartalmaz A-, D-, E- és K-vitamint, valamint zsíroldékony tápanyagokat és kisebb mennyiségben fehérjét és kalciumot.

Aki luxus ízhatást keres desszertjeiben, a mascarpone kiváló választás. Gazdagítható kakaóporral, vaníliával, fahéjjal, gyümölcspürékkel – vagy akár sós fűszerekkel is.

Tárolás és tippek

  • Hűtve tárolandó 0–5 °C között, bontatlanul akár egy hétig is eláll.
  • Felbontás után gyorsan romlik: fogyaszd el 2–3 napon belül.
  • Nem fagyasztható jól: a textúrája megváltozik.

A mascarpone minden olyan receptben megállja a helyét, ahol selymes állag, krémes textúra és neutrális íz a cél – így alapdarab minden profi és házi cukrász konyhájában.

Tápérték 100 g mascarpone-ban:
Kalória: 435 kcal
Zsír: 44 g
Telített zsír: 29 g
Szénhidrát: 1.6 g
Cukor: 1.6 g
Fehérje: 4.8 g
Nátrium: 40 mg
Kalcium: 120 mg
Kálium: 85 mg
A-vitamin: 355 µg (1185 IU)
D-vitamin: 2 IU
E-vitamin: 1.2 mg
Koleszterin: 120 mg