A melasz egy természetes melléktermék, amely a cukornád vagy cukorrépa cukorgyártási folyamata során keletkezik. Sűrű, sötétbarna, majdnem fekete színű szirup, jellegzetes erőteljes, enyhén kesernyés-karamelles ízzel. A melasz különösen gazdag ásványi anyagokban, így nemcsak édesítőként, hanem tápanyagforrásként is ismert.
A melasz a cukornád vagy cukorrépa levének többszöri forralásával készül. Minél többször forralják, annál sötétebb és koncentráltabb lesz – ebből származik a fekete melasz, amely a harmadik főzési ciklus után keletkezik, és magas vastartalommal és ásványianyag-koncentrációval bír.
A melaszt számos módon használhatjuk a gasztronómiában:
A fekete melasz kiemelkedően gazdag vasban, kalciumban, káliumban és magnéziumban, így rendszeres, mértékletes fogyasztása hozzájárulhat a csontok, vérképzés és idegrendszer egészségéhez. Különösen ajánlott vérszegénységben szenvedőknek természetes vasforrásként.
Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a finomított cukornak, ezért kevésbé emeli a vércukorszintet, és hosszabb ideig biztosít energiát.
A melasz hűvös, sötét helyen tárolva hosszú ideig eltartható, hűtést nem igényel. Zárt üvegben vagy tégelyben tárolva megőrzi állagát és minőségét. Kristályosodásra nem hajlamos, de érdemes mindig tiszta eszközzel adagolni.
A melasz nemcsak egy intenzív ízű természetes szirup, hanem komplex tápértéke révén kiváló kiegészítője lehet az egészségtudatos étrendnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.