Ruisleipä reikäleipä formában, rusztikus finn kenyér lyukas középrésszel, fából készült háttérrel

Ruisleipä reikäleipä formában

A reikäleipä – azaz „lyukas kenyér” – Finnország egyik legismertebb és legikonikusabb kenyérformája. Történeti háttér: Eredetileg vidéki háztartásokban készült, ahol a kenyeret felfűzték egy hosszú rúdra, és a mennyezet alatt tárolták, hogy friss maradjon. A rozs, mint alapanyag, a finn éghajlat miatt vált elsődlegessé. Technikai tanács: A reikäleipä formához a tésztát középen lyukasra kell formázni – ez nemcsak a praktikus tárolást szolgálta, hanem egyenletesebb sütést is biztosított. Érzelmi felvezetés: A ropogós héjú, mégis sűrű, ízletes kenyér illata betölti a konyhát, miközben a rusztikus forma visszarepít a régi idők otthonaiba. Ideális reggelihez, egy darab vajjal vagy sajttal megkenve, vagy akár sűrű levesek mellé tálalva is tökéletes. A klasszikus forma újraélesztése nemcsak látványos, hanem különleges élményt is nyújt minden kenyérsütésnél.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
600 g Rozsliszt
150 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
500 ml Langyos víz
2 tk.
1 ek. Melasz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és a sót. Egy másik tálban keverd el a langyos vízben az élesztőt és a melaszt. Hagyd 5 percig állni, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ne használj forró vizet, mert az élesztő elpusztulhat! A kézmeleg víz a legideálisabb.

    2

    Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd fakanállal kezd el összedolgozni. Ezután kézzel gyúrd a tésztát 8-10 percig, míg rugalmas és kissé ragacsos állagú lesz.

    A rozsliszt miatt a tészta sűrűbb lesz, mint a búzakenyérnél – ne ijedj meg, ha nehezebben gyúrható!

    3

    Formázz gombócot a tésztából, tedd kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd meleg helyen 1 órát kelni, amíg a duplájára nő.

    Ha hűvös van a konyhában, tedd a tálat a kikapcsolt, de előzőleg enyhén felmelegített sütőbe.

    4

    Ha megkelt, borítsd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Mindkettőből formálj kb. 2 cm vastag korongot. Középen készíts egy kb. 5 cm átmérőjű lyukat, hogy a klasszikus reikäleipä formát kapd.

    A középső lyukat akár egy pohár szájával is kivághatod, amit előzőleg lisztbe mártasz.

    5

    Helyezd a kenyérformákat sütőpapíros tepsire, és takard le őket konyharuhával. Pihentesd 30 percig, hogy még jobban megemelkedjenek.

    Ne hagyd túl sokáig pihenni, mert túlkelhet, és sütéskor széteshet a forma.

    6

    Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A kenyerek tetejét lehet villával megszurkálni, hogy a gőz távozhasson. Süsd 15 percig ezen a hőfokon, majd csökkentsd 190°C-ra, és süsd további 25 percig.

    Tegyél egy kis hőálló tálat vízzel a sütő aljába – ez segít abban, hogy a kenyér héja ropogós legyen.

    7

    Vedd ki a kenyeret, és hagyd rácson kihűlni. Várd meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnéd – így nem ragad a belseje.

    A kihűlt kenyér akár felfűzhető is egy madzagra – régen így tárolták a reikäleipät a konyhák gerendáin.