Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és a sót. Egy másik tálban keverd el a langyos vízben az élesztőt és a melaszt. Hagyd 5 percig állni, hogy az élesztő aktiválódjon.
Ne használj forró vizet, mert az élesztő elpusztulhat! A kézmeleg víz a legideálisabb.
Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd fakanállal kezd el összedolgozni. Ezután kézzel gyúrd a tésztát 8-10 percig, míg rugalmas és kissé ragacsos állagú lesz.
A rozsliszt miatt a tészta sűrűbb lesz, mint a búzakenyérnél – ne ijedj meg, ha nehezebben gyúrható!
Formázz gombócot a tésztából, tedd kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd meleg helyen 1 órát kelni, amíg a duplájára nő.
Ha hűvös van a konyhában, tedd a tálat a kikapcsolt, de előzőleg enyhén felmelegített sütőbe.
Ha megkelt, borítsd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Mindkettőből formálj kb. 2 cm vastag korongot. Középen készíts egy kb. 5 cm átmérőjű lyukat, hogy a klasszikus reikäleipä formát kapd.
A középső lyukat akár egy pohár szájával is kivághatod, amit előzőleg lisztbe mártasz.
Helyezd a kenyérformákat sütőpapíros tepsire, és takard le őket konyharuhával. Pihentesd 30 percig, hogy még jobban megemelkedjenek.
Ne hagyd túl sokáig pihenni, mert túlkelhet, és sütéskor széteshet a forma.
Közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A kenyerek tetejét lehet villával megszurkálni, hogy a gőz távozhasson. Süsd 15 percig ezen a hőfokon, majd csökkentsd 190°C-ra, és süsd további 25 percig.
Tegyél egy kis hőálló tálat vízzel a sütő aljába – ez segít abban, hogy a kenyér héja ropogós legyen.
Vedd ki a kenyeret, és hagyd rácson kihűlni. Várd meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnéd – így nem ragad a belseje.
A kihűlt kenyér akár felfűzhető is egy madzagra – régen így tárolták a reikäleipät a konyhák gerendáin.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.