A méz egy természetes eredetű édesítőszer, amelyet a méhek virágnektárból állítanak elő. A méz már több ezer éve az emberiség egyik legértékesebb élelmiszere és gyógyszere, köszönhetően nemcsak kellemes ízének, hanem egészségügyi előnyeinek is.
A méz széles körben alkalmazható mind a gasztronómiában, mind a természetes gyógyászatban. Használják:
A méz sűrű, aranysárga folyadék, amely fruktózban és glükózban gazdag. A típusától függően eltérő ízvilággal és színárnyalattal rendelkezik:
A méz nemcsak ízesítő, hanem antibakteriális és antioxidáns hatásokkal is bír. Immunerősítőként, sebek gyógyítására és gyulladáscsökkentőként is használják. Bár magas a cukortartalma, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a finomított cukornak, így lassabban emeli meg a vércukorszintet.
A mézet szobahőmérsékleten, napfénytől védve célszerű tárolni. Kristályosodása természetes folyamat, amely meleg vízfürdőben visszafordítható.
A méz tehát nem csupán édesítő – hanem egy értékes, funkcionális élelmiszer, amely egyszerre szolgál ízforrásként és természetes egészségmegőrzőként.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.