Aranyszínű méz üvegben és fakanálon, világos háttérrel

Méz – Természetes édesítő, tele értékes tápanyagokkal

Aranyszínű méz üvegben és fakanálon, világos háttérrel

A méz egy természetes eredetű édesítőszer, amelyet a méhek virágnektárból állítanak elő. A méz már több ezer éve az emberiség egyik legértékesebb élelmiszere és gyógyszere, köszönhetően nemcsak kellemes ízének, hanem egészségügyi előnyeinek is.

A méz felhasználása

A méz széles körben alkalmazható mind a gasztronómiában, mind a természetes gyógyászatban. Használják:

  • Teák és italok édesítésére
  • Sütéshez, főzéshez – sütemények, mézeskalács, mázak
  • Natúr joghurt, müzli ízesítésére
  • Kenyérre kenve, vajjal – klasszikus reggeli
  • Torokfájás, köhögés enyhítésére – természetes nyugtatószerként

A méz jellemzői és típusai

A méz sűrű, aranysárga folyadék, amely fruktózban és glükózban gazdag. A típusától függően eltérő ízvilággal és színárnyalattal rendelkezik:

  • Akácméz: világos színű, enyhe ízű, sokáig folyékony marad
  • Virágméz: vegyes virágokból származik, intenzívebb, karakteres ízű
  • Hársméz: enyhén mentolos, gyógyhatásúként is ismert
  • Repceméz: gyorsan kristályosodik, halványsárga színű

Egészségügyi előnyök

A méz nemcsak ízesítő, hanem antibakteriális és antioxidáns hatásokkal is bír. Immunerősítőként, sebek gyógyítására és gyulladáscsökkentőként is használják. Bár magas a cukortartalma, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a finomított cukornak, így lassabban emeli meg a vércukorszintet.

Tárolás

A mézet szobahőmérsékleten, napfénytől védve célszerű tárolni. Kristályosodása természetes folyamat, amely meleg vízfürdőben visszafordítható.

A méz tehát nem csupán édesítő – hanem egy értékes, funkcionális élelmiszer, amely egyszerre szolgál ízforrásként és természetes egészségmegőrzőként.

Tápérték 100 g mézben:
Kalória: 304 kcal
Fehérje: 0.3 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 82.4 g
Cukor: 82.1 g
Rost: 0 g
Nátrium: 4 mg
Kálium: 52 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 2 mg
Vas: 0.42 mg
Cink: 0.22 mg
B1-vitamin: 0.01 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.12 mg
B6-vitamin: 0.02 mg
Folsav: 2 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0.5 mg
D-vitamin: 0 IU