A fekete mustármag (Brassica nigra) egy erőteljes ízű és értékes fűszer, amelyet már az ókorban is használtak gyógyászati és gasztronómiai célokra. A sötét színű, apró, kemény magvakból intenzív, csípős íz szabadul fel, amely főként hevítés során aktiválódik.
Gyakran használják a keleti és indiai konyhában, például currykhez, pörköltekhez és savanyúságokhoz. Olajban kipattogtatva adja ki legjobban az aromáját, gyakori eleme fűszeres keverékeknek és chutney-knak.
A fekete mustármag antibakteriális, gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatásairól ismert. Alkalmas emésztési panaszok, puffadás és légúti fertőzések enyhítésére. Borogatásként alkalmazva izom- és ízületi fájdalmakat is enyhíthet.
A fekete mustármag erős hatású fűszer, ezért túlzott fogyasztása irritációt vagy gyomorpanaszokat okozhat. Mértékkel, ételekbe keverve azonban számos előnyös hatást biztosít.
A fekete mustármag karakteres, funkcionális fűszer, amely helyet érdemel minden tudatosan összeállított fűszergyűjteményben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.