A galanga (Alpinia galanga), vagy más néven thai gyömbér, egy egzotikus fűszer, amely az ázsiai konyhákban gyakran szerepel. A galanga gyökér hasonló a gyömbérhez, de ízvilága különbözik, mivel enyhén csípős és fás aromát kínál.
Ez a fűszer különösen a thai, indonéz és maláj konyhákban népszerű, és gyakran használják levesekhez, currykhez, pörköltekhez, valamint mártásokhoz és szószokhoz. A galanga friss, reszelt formában a legintenzívebb, de szárítva is hasznosítható.
A galanga gyökér nemcsak ízesítő, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. A galanga segíthet az emésztési problémák enyhítésében, gyulladáscsökkentő hatása révén hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez és a szív- és érrendszeri egészség javításához. Emellett antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
Bár a galanga rendkívül hasznos fűszer, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a gyomrot. Azonban megfelelő mennyiségben való fogyasztása segítheti az egészséget és hozzájárulhat a hatékony emésztéshez.
A galanga nemcsak finom, de egészséges választás is lehet a konyhában, így érdemes megismerkedni vele és felhasználni a napi étkezésekben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.