Friss köményes kakukkfű levelek tiszta tányéron

Minden, amit a köményes kakukkfűről tudni érdemes – Az aromás fűszer és gyógynövény

Friss köményes kakukkfű levelek tiszta tányéron

A köményes kakukkfű (Thymus herba-barona) egy különleges, fűszeres és aromás gyógynövény, amely a kakukkfűhöz hasonlóan, de köményes aromájával ad egyedi ízt az étkezésekhez. A köményes kakukkfűt hagyományosan a mediterrán konyhában és a közép-európai ételekben használják. A citromos és köményes illata miatt frissítő hatású.

A köményes kakukkfű levelei élénk zöld színűek, és az édes, aromás köményes íz a legjobban salátákban, levesekben, szószokban és sült húsokban mutatkozik meg. Emellett számos gyógynövényi jótékony hatása is ismert.

Köményes kakukkfű felhasználása

A köményes kakukkfű felhasználása széleskörű. Leggyakrabban teákban, limonádéban, levesekben és currykben találkozhatunk vele, de húsételek, szószok és saláták ízesítésére is tökéletes. A köményes kakukkfű levelei frissen vagy szárítva egyaránt jól használhatóak, és bármely ételt felfrissíthetünk vele.

  • Friss köményes kakukkfű: Ideális frissítő teákhoz és italokhoz.
  • Szárított köményes kakukkfű: Kiváló fűszerként húsok, szószok és saláták ízesítésére.
  • Bazsalikomos desszertek: Kiváló kombináció a csokoládéval és gyümölcsökkel.

Köményes kakukkfű egészségügyi előnyei

A köményes kakukkfű nemcsak finom, hanem jótékony hatással is van az egészségre. A köményes aroma hűsítő hatásának köszönhetően segíthet a fejfájás enyhítésében és a stressz csökkentésében. Emellett emésztésjavító hatása is van, és segíthet a gyomorfájdalmak enyhítésében, valamint a puffadás csökkentésében.

Mentás italok és ételek

Az egyik legnépszerűbb módja a köményes kakukkfű felhasználásának a teák készítése. A friss köményes kakukkfű leveleket vízben forralva, vagy egyszerűen jégkockákba fagyasztva frissítő italokat készíthetünk. Az ételek között a köményes kakukkfű különösen jól passzol a sült húsokhoz, salátákhoz, és különféle desszertekhez, mint például csokoládé, gyümölcsös piték és fagylaltok.

Fenntarthatóság és termesztés

A köményes kakukkfű nemcsak finom és egészséges, hanem könnyen termeszthető is. A kakukkfűt otthon is ültethetjük, mivel jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz és környezeti viszonyokhoz. A mentanövények gyorsan növekednek, és a leveleiket rendszeresen betakaríthatjuk anélkül, hogy a növények károsodnának.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 23 kcal
Fehérje: 3.15 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 4.6 g
Cukor: 0 g
Rost: 2 g
Nátrium: 4 mg
Kálium: 400 mg
Kalcium: 177 mg
Magnézium: 64 mg
Vas: 5.5 mg
Cink: 0.8 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 1.4 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 100 µg
A-vitamin: 2645 IU
C-vitamin: 18 mg
D-vitamin: 0 IU