Fasolada oregánóval és kakukkfűvel, gazdag babos leves friss zöldségekkel

Fasolada oregánóval és kakukkfűvel

A fasolada egy hagyományos görög étel, amely a mediterrán konyha egyik legismertebb levesévé vált. A leves alapját a száraz bab adja, amelyet zöldségekkel és aromás fűszerekkel főznek. A görög konyha elengedhetetlen fűszere, az oregánó és a kakukkfű együtt igazán gazdag ízvilágot kölcsönöz a levesnek. Az ételt gyakran fogyasztják friss, ropogós kenyérrel, és igazi étvágygerjesztő lehet egy családi ebéd alkalmával.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz fehér bab
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
2 db Paradicsom
1 db Zöldpaprika
1 tk. Oregánó
1 tk. Kakukkfű
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1.5 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot előző este áztasd be hideg vízbe, majd másnap öblítsd le és tedd félre.

    A babot legalább 8 órán keresztül áztasd, hogy megpuhuljon és gyorsabban főjön.

    2

    A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zöldpaprikát aprítsd fel.

    A zöldségeket apróra vágva egyenletesebben főnek, és gyorsabban összeérnek az ízek.

    3

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított hagymát és fokhagymát. Párold őket üvegesre.

    A hagymát alacsony hőmérsékleten pirítsd, hogy édes ízt adjon a levesnek.

    4

    Add hozzá a sárgarépát és a zöldpaprikát, majd párold őket még 5 percig.

    A zöldségeket párolva elősegíted, hogy a leves gazdagabb ízű legyen.

    5

    Tedd a paradicsomokat a lábasba, és főzd őket 5-10 percig, amíg kicsit megpuhulnak és elengedik a levüket.

    A paradicsomok friss ízt adnak a levesnek, és jól harmonizálnak a babbal.

    6

    Öntsd hozzá az áztatott babot, az oregánót, kakukkfüvet, sót és borsot, majd öntsd fel vízzel. Hozd felforrni, majd csökkentsd a hőt, és főzd 1-1,5 órán keresztül, amíg a bab megpuhul.

    Ha a leves túl sűrű lenne, adj hozzá még egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    7

    Amikor a bab megpuhult, ízlés szerint igazíthatod a fűszerezést. Tálald melegen, és élvezd a gazdag ízvilágot.

    A leves frissen is nagyon finom, de ha hagyod egy kicsit pihenni, az ízek még jobban összeérnek.