Håmozott mogyoró egészben és félbevågva tålban és szórtan

MogyorĂł: A ropogĂłs tĂĄpanyagbomba – Ă­z, egĂ©szsĂ©g Ă©s felhasznĂĄlĂĄs

Håmozott mogyoró egészben és félbevågva tålban és szórtan

A mogyoró (Corylus avellana) a vilåg egyik legismertebb olajos magva, amely ropogós ållagåval és gazdag ízvilågåval hódít a gasztronómiåban. A håmozott mogyoróbél kivåló tåpanyagforrås, amely tele van telítetlen zsírsavakkal, fehérjével, rosttal és szåmos fontos vitaminnal és åsvånyi anyaggal.

Rendszeres fogyasztĂĄsa tĂĄmogatja a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©get, segĂ­ti az idegrendszer mƱködĂ©sĂ©t Ă©s energia- Ă©s tĂĄpanyagdĂșs Ă©trendek fontos eleme lehet. A mogyorĂł sokfĂ©lekĂ©ppen beĂ©pĂ­thetƑ a mindennapi Ă©tkezĂ©sbe: nyersen, pirĂ­tva, Ƒrölve vagy mogyorĂłvaj formĂĄjĂĄban.

Mogyoró jótékony hatåsai

A mogyorĂłban talĂĄlhatĂł E-vitamin antioxidĂĄns hatĂĄsĂș, segĂ­t megvĂ©deni a sejteket az oxidatĂ­v stressztƑl. A telĂ­tetlen zsĂ­rsavak – kĂŒlönösen az olajsav – hozzĂĄjĂĄrulnak a koleszterinszint optimalizĂĄlĂĄsĂĄhoz. Magas fehĂ©rje- Ă©s magnĂ©ziumtartalma tĂĄmogatja az izomzatot Ă©s az idegrendszert.

Emellett a mogyoró gazdag B-vitaminokban, cinkben, vasban és folsavban is, így a vérképzés és sejtmƱködés szempontjåból is fontos tåpanyagforrås. Magas rosttartalma révén javítja az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

  • PirĂ­tott mogyorĂł – snackkĂ©nt vagy salĂĄtĂĄkhoz szĂłrva.
  • DarĂĄlt mogyorĂł – sĂŒtemĂ©nyek, tortĂĄk, krĂ©mek töltelĂ©kĂ©be.
  • MogyorĂłvaj – energiadĂșs kenhetƑ krĂ©m, akĂĄr hĂĄzilag is elkĂ©szĂ­thetƑ.
  • MĂŒzlikhez, granolĂĄkhoz – Ă­zesĂ­tƑ Ă©s ĂĄllagfokozĂł elemkĂ©nt.
  • MogyorĂłs csokolĂĄdĂ©k, Ă©dessĂ©gek – klasszikus alapanyag a cukrĂĄszatban.

TĂĄrolĂĄs: A mogyorĂł avasodĂĄsra hajlamos, ezĂ©rt lĂ©gmentesen zĂĄrva, hƱvös, sötĂ©t helyen vagy hƱtƑszekrĂ©nyben ajĂĄnlott tartani hosszabb ideig.

A mogyorĂł kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs minden olyan Ă©trendhez, amely kiegyensĂșlyozott energia-, fehĂ©rje- Ă©s mikrotĂĄpanyagbevitelt cĂ©loz – nemcsak Ă­zletes, de hasznos is.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 628 kcal
Fehérje: 14.9 g
ZsĂ­r: 60.8 g
Szénhidråt: 16.7 g
Cukor: 4.3 g
Rost: 9.7 g
NĂĄtrium: 0 mg
KĂĄlium: 680 mg
Kalcium: 114 mg
Magnézium: 163 mg
Foszfor: 290 mg
Vas: 4.7 mg
Cink: 2.5 mg
B1-vitamin: 0.64 mg
B2-vitamin: 0.11 mg
B3-vitamin: 1.8 mg
B6-vitamin: 0.56 mg
Folsav: 113 ”g
E-vitamin: 15.0 mg
A-vitamin: 20 IU
C-vitamin: 1.2 mg
D-vitamin: 0 IU