A nádcukor egy természetes eredetű édesítőszer, amelyet a cukornád növényből sajtolnak és finomítanak minimális mértékben, így megőrzi a benne található ásványi anyagokat és karakteres, enyhén karamelles ízét. Szemben a fehér kristálycukorral, a nádcukor kevesebb feldolgozási lépésen megy keresztül, így sokan egészségesebb alternatívának tartják.
A nádcukor színe sárgás-barnás, szemcséje nagyobb és nedvesebb tapintású. Mivel a feldolgozás során nem távolítják el teljesen a melaszt, a nádcukor több káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, mint a fehér cukor. Bár kalóriatartalma hasonló, a természetesebb összetétele miatt jobban illik a tudatos táplálkozáshoz.
A nádcukor tökéletesen alkalmas minden olyan ételhez, ahol fehér cukrot használnánk. Gyakori választás kávékhoz, teákhoz, süteményekhez, mártásokhoz, chutney-khoz és még barbecue szószokhoz is. Főként ott népszerű, ahol számít a mélyebb ízprofil és természetes forrás.
A nádcukor hűvös, száraz helyen tárolva hosszú ideig eláll, bár a magasabb nedvességtartalma miatt hajlamos lehet az összeállásra. Célszerű jól záródó edényben, légmentesen tárolni.
Bár a nádcukor nem nevezhető diétás édesítőnek, mérsékelt fogyasztás mellett egészségesebb választás lehet, mint a túlfinomított fehér cukor. Ásványianyag-tartalma nem jelentős, de hozzájárulhat a napi mikrotápanyag-bevitelhez.
Összességében a nádcukor nemcsak édesít, hanem karaktert is ad az ételeknek – így egyre több konyhában válik alapvető összetevővé.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.