Friss narancsok egészben és félbevágva, tálban és fa asztalon, frissen facsart narancslével

Narancs – A C-vitaminban gazdag citrusfélék királya

Friss narancsok egészben és félbevágva, tálban és fa asztalon, frissen facsart narancslével

A narancs (Citrus sinensis) az egyik legismertebb és legkedveltebb citrusféle világszerte. Édes-savanykás íze, lédússága és tápanyagtartalma miatt az egészséges étrend szerves része. Fogyasztható frissen, facsart formában, vagy akár sütemények, ételek ízesítőjeként is.

A narancs élettani hatásai

A narancs kiváló C-vitamin-forrás, amely támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatású, és elősegíti a bőr kollagénképződését. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, káliumot és flavonoidokat, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

  • Erősíti az immunrendszert magas C-vitamin-tartalma révén
  • Antioxidáns hatású – véd a szabadgyökök ellen
  • Javítja a bőr állapotát a kollagéntermelés támogatásával
  • Hidratál és frissít magas víztartalma miatt

Konyhai felhasználása

A narancs sokoldalúan alkalmazható a konyhában:

  • Frissen fogyasztva, gyümölcstálban vagy salátában
  • Frissen facsart narancslé formájában
  • Sütemények, torták, habok, pohárdesszertek ízesítésére
  • Húsételekhez, szószokhoz különleges aromát ad

Szezon és tárolás

A narancs télen a legelérhetőbb, októbertől áprilisig. Szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben is jól eltartható, héja pedig jól védi a nedvességtől és a külső behatásoktól.

A narancs nem csupán egy mindennapi gyümölcs, hanem tápanyagban gazdag, immunerősítő citrusféle, amely könnyen beilleszthető bármely étrendbe – akár frissen, akár feldolgozva.

Tápérték 100 g narancsban (nyers):
Kalória: 47 kcal
Fehérje: 0.9 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 11.8 g
Cukor: 9.4 g
Rost: 2.4 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 181 mg
Kalcium: 40 mg
Magnézium: 10 mg
Foszfor: 14 mg
Vas: 0.1 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.087 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.282 mg
B6-vitamin: 0.06 mg
Folsav: 30 µg
A-vitamin: 225 IU
C-vitamin: 53.2 mg
D-vitamin: 0 IU