A parmezán sajt, más néven Parmigiano Reggiano, az olasz konyha egyik legismertebb és legnagyobb becsben tartott alapanyaga. Egy kemény, hosszú érlelésű sajt, amelynek intenzív, sós, enyhén diós íze minden fogást különlegessé tesz. Leggyakrabban reszelve vagy forgács formájában használjuk, de darabokra törve is kiváló sajttálakhoz, borok mellé.
A parmezánt nyers tehéntejből készítik, hagyományos eljárással Olaszország meghatározott régióiban. A készítését szigorúan szabályozzák, és csak a legalább 12 hónapig érlelt sajt kaphatja meg a „Parmigiano Reggiano” megnevezést – gyakran 24 vagy akár 36 hónapig is érlelik.
A parmezán sajt felhasználása szinte végtelen: olasz tésztaételek, rizottók, pizzák, levesek, saláták elengedhetetlen ízfokozója. Mivel rendkívül karakteres, kis mennyiség is elegendő belőle az ételek gazdagítására.
A parmezán sajt egy magas fehérje- és kalciumtartalmú élelmiszer, amely gazdag foszforban, cinkben, A- és B12-vitaminban is. Bár zsírtartalma jelentős, alacsony szénhidráttartalma miatt jól beilleszthető low-carb és ketogén étrendbe is.
100 gramm parmezán sajt átlagosan 430 kcal energiát tartalmaz. Mivel rendkívül tömény és sós, kis adagokban fogyasztva is kielégítő élményt nyújt, és kiválóan emeli ki más alapanyagok ízét.
Ha eredeti Parmigiano Reggiano sajtot választasz, garantáltan autentikus, intenzív ízvilággal gazdagíthatod az ételeidet – legyen szó akár hétköznapi vacsoráról, akár ünnepi fogásról.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.