Száraz penne tészta bordázott felülettel, fából készült háttéren

Penne – A bordázott tészta, ami tökéletesen fogja a szószokat

Száraz penne tészta bordázott felülettel, fából készült háttéren

A penne az egyik legismertebb olasz eredetű száraztészta, amelyet a világ minden táján kedvelnek. A tészta neve az olasz „penna” szóból ered, amely „tollat” jelent – utalva a tészta ferdén vágott végű csőformájára. A penne általában bordázott felületű (penne rigate), amely segíti a szószok megtapadását, így tökéletes választás sűrűbb, darabosabb szószokhoz.

Durumbúzából készül, amely magasabb fehérjetartalmat és jobb állagot biztosít főzéskor. A penne tészta kiválóan tartja formáját, nem esik szét főzés közben, és szinte minden konyhai stílusba beilleszthető.

A penne felhasználása a konyhában

  • Tejszínes-gombás vagy paradicsomos húsos szószokhoz
  • Rakott ételekhez – például reszelt sajttal és zöldségekkel összesütve
  • Tésztasalátákhoz – hidegen, zöldségekkel, olívával, fetával kombinálva
  • Csőben sült tésztás fogásokhoz – besamel mártással rétegezve

A penne főzési ideje általában 10–12 perc, attól függően, hogy milyen márkáról vagy típusról van szó. Al dente állapotban ajánlott leszűrni, hogy ne puhuljon túl a további hőkezelés során.

Tápérték és egészségügyi szempontok

A penne magas szénhidráttartalmú, így jó energiaforrás, különösen sportolóknak vagy aktív életmódot folytatóknak. Durumbúzás változatban több fehérjét és rostot tartalmaz, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a fehérlisztes verziók.

B1- és B2-vitamint, vasat és folsavat is tartalmaz, ha dúsított formában készül. Glutént tartalmaz, így gluténérzékenyek számára nem ajánlott, de elérhetők gluténmentes alternatívák is.

Tárolás és tippek

A száraz penne tésztát légmentesen zárva, hűvös, száraz helyen érdemes tárolni. Így hosszú hónapokig megőrzi minőségét. Főtt állapotban hűtőben 2–3 napig tárolható, ajánlott olajjal átkeverni, hogy ne ragadjon össze.

A penne tészta nem véletlenül lett alapdarab a háztartásokban – sokoldalúsága, állaga és formája miatt ideális minden tésztakedvelő számára.

Tápérték 100 g száraz penne tésztában:
Kalória: 371 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 1.5 g
Telített zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 75 g
Cukor: 2.5 g
Rost: 3.2 g
Nátrium: 6 mg
Kálium: 126 mg
Kalcium: 21 mg
Magnézium: 25 mg
Vas: 1.3 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.4 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 60 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU