Pisztáciabél fa tálban és szétszórva világos felületen

Pisztácia: A zöld arany – tápérték, egészség és felhasználás

Pisztáciabél fa tálban és szétszórva világos felületen

A pisztácia (Pistacia vera) az egyik legértékesebb olajos mag a világon, amit nemcsak különleges íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is nagyra értékelnek. A hámozott pisztáciabél karakteres zöld színe, enyhén édeskés-diós aromája és krémes textúrája miatt kiváló alapanyag édességekhez, fagyikhoz, salátákhoz és mártásokhoz.

A pisztácia gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében, rostban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban, mint például B6-vitamin, réz, mangán, foszfor, kálium és tiamin. Emiatt szívvédő, antioxidáns és vércukorszint-szabályozó tulajdonságokkal is bír.

A pisztácia jótékony hatásai

A pisztáciában található antioxidánsok – például lutein és zeaxantin – támogatják a szem egészségét. Magas B6-vitamin-tartalma hozzájárul a hormonháztartás és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A rost- és fehérjetartalom elősegíti az emésztést, javítja a jóllakottság érzését, és pozitívan hat az anyagcserére.

Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, az inzulinérzékenység javításához és a vércukorszint stabilizálásához. Ezáltal ideális egészségtudatos és diétás étrendekben is.

Konyhai felhasználás

  • Pisztáciás desszertek – baklava, torták, bonbonok és pisztáciafagylalt alapanyaga.
  • Pisztáciavaj – természetes, édeskés, krémes növényi kenő.
  • Salátákhoz szórva – pirítva extra íz és textúra.
  • Pisztáciás pestó – alternatíva a bazsalikomos-pine nuts változatra.
  • Energiagolyók, snack keverékek – tápanyagdús magkeverékek részeként.

Tárolás: A pisztácia avasodásra hajlamos, ezért hűvös, száraz helyen, légmentesen zárva vagy hűtőszekrényben ajánlott tartani, különösen darált formában.

A pisztácia nem csupán gasztronómiai élvezetet nyújt, hanem funkcionális, tápanyagokban gazdag alapanyag is, amit érdemes beépíteni a napi étrendbe.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 562 kcal
Fehérje: 20.2 g
Zsír: 45.4 g
Szénhidrát: 27.2 g
Cukor: 7.7 g
Rost: 10.3 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 1025 mg
Kalcium: 105 mg
Magnézium: 121 mg
Foszfor: 490 mg
Vas: 3.9 mg
Cink: 2.2 mg
B1-vitamin: 0.87 mg
B2-vitamin: 0.16 mg
B3-vitamin: 1.3 mg
B6-vitamin: 1.7 mg
Folsav: 51 µg
E-vitamin: 2.8 mg
A-vitamin: 516 IU
C-vitamin: 5.6 mg
D-vitamin: 0 IU