A ponty a leggyakrabban fogyasztott édesvízi halfajták egyike Magyarországon és Közép-Európában. A pontyhús fehér, enyhén rózsaszínes, kissé zsíros és jellegzetes, de nem túl intenzív ízű, így sokféle formában elkészíthető. A karácsonyi menükből és halászléből szinte kihagyhatatlan, de egész évben közkedvelt alapanyag.
A ponty nagy előnye, hogy elérhető árú, tápanyagokban gazdag és könnyen beszerezhető. Húsa jó fehérjeforrás, alacsony kalóriatartalommal, így a modern táplálkozásban is megállja a helyét.
A ponty leggyakrabban sütve, rántva, halászlében vagy töltve kerül az asztalra. Filézett formában könnyen kezelhető, és elkerülhető a szálkák nagy része. Különösen jól illik hozzá fokhagyma, paprika, bors, petrezselyem és citrom.
Népszerű pontyos ételek:
100 g pontyhús energiatartalma körülbelül 115–130 kcal, amely 18–20 g fehérjét és 5–6 g zsírt tartalmaz. A ponty D-vitaminban, B12-vitaminban, foszforban és szelénben gazdag, ezzel támogatva a csontozat, idegrendszer és immunrendszer működését. Kisebb mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is, amelyek szívvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
A ponty tehát nemcsak hagyományos, hanem tudatosan is választható halfajta, amely megállja a helyét modern és klasszikus fogásokban egyaránt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.