Nyers quinoa magok keveréke kerámiatálban, fa felületen

Quinoa – A teljes értékű fehérjében gazdag álgabona, amit meg kell ismerned

Nyers quinoa magok keveréke kerámiatálban, fa felületen

A quinoa (ejtsd: kinva) egy álszemes gabona, amely a dél-amerikai Andok térségéből származik. Az inkák „arany magként” tisztelték, és modern szuperélelmiszerként tartják számon. Legnagyobb erőssége, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz – azaz az összes esszenciális aminosavat, amit a szervezet önmagától nem tud előállítani.

A quinoa gluténmentes, magas rost- és ásványianyag-tartalmú, könnyen emészthető, és semleges ízének köszönhetően rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában.

A quinoa előnyei

  • Teljes értékű fehérjeforrás: Ritka a növényi alapanyagok között, ideális vegetáriánus és vegán étrendhez.
  • Gluténmentes: Biztonságos választás cöliákiások és gluténérzékenyek számára.
  • Rostban gazdag: Segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet.
  • Magas ásványi anyag tartalom: Kiemelkedően tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket és foszfort.
  • Antioxidánsokban gazdag: Tartalmaz flavonoidokat, például kvercetint, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Konyhai felhasználás

A quinoa főzése egyszerű: 1 rész maghoz 2 rész vizet vagy alaplevet használva, 15-20 perc alatt készre főzhető. A szemek megduzzadnak és spirálszerű csírával nyílnak szét. Salátákban, köretként, zöldségragut kiegészítve, fasírtban, sőt, édesen reggeliként is kiváló.

Létezik fehér, vörös és fekete quinoa, amelyek ízben és állagban kismértékben eltérnek, de tápértékben hasonlóak. A háromszínű quinoa keverék népszerű a változatos textúra miatt.

Tárolási tudnivalók

A nyers quinoa száraz, hűvös helyen, zárt tárolóban akár egy évig is eltartható. Főzés előtt érdemes átmosni, hogy a saponin nevű keserű ízanyagot eltávolítsuk. A főtt quinoa hűtőben 2-3 napig biztonsággal eltartható.

A quinoa tehát nem csupán trendi alapanyag – valódi tápanyagforrás, amely minden egészségtudatos étrendben megállja a helyét.

Tápérték 100 g főtt quinoában:
Kalória: 120 kcal
Fehérje: 4.1 g
Zsír: 1.9 g
Szénhidrát: 21.3 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 2.8 g
Nátrium: 7 mg
Kálium: 172 mg
Kalcium: 17 mg
Magnézium: 64 mg
Foszfor: 152 mg
Vas: 1.5 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.1 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.1 mg
B3-vitamin (niacin): 0.4 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 42 µg
A-vitamin: 1 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU