A quinoa (ejtsd: kinva) egy álszemes gabona, amely a dél-amerikai Andok térségéből származik. Az inkák „arany magként” tisztelték, és modern szuperélelmiszerként tartják számon. Legnagyobb erőssége, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz – azaz az összes esszenciális aminosavat, amit a szervezet önmagától nem tud előállítani.
A quinoa gluténmentes, magas rost- és ásványianyag-tartalmú, könnyen emészthető, és semleges ízének köszönhetően rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában.
A quinoa főzése egyszerű: 1 rész maghoz 2 rész vizet vagy alaplevet használva, 15-20 perc alatt készre főzhető. A szemek megduzzadnak és spirálszerű csírával nyílnak szét. Salátákban, köretként, zöldségragut kiegészítve, fasírtban, sőt, édesen reggeliként is kiváló.
Létezik fehér, vörös és fekete quinoa, amelyek ízben és állagban kismértékben eltérnek, de tápértékben hasonlóak. A háromszínű quinoa keverék népszerű a változatos textúra miatt.
A nyers quinoa száraz, hűvös helyen, zárt tárolóban akár egy évig is eltartható. Főzés előtt érdemes átmosni, hogy a saponin nevű keserű ízanyagot eltávolítsuk. A főtt quinoa hűtőben 2-3 napig biztonsággal eltartható.
A quinoa tehát nem csupán trendi alapanyag – valódi tápanyagforrás, amely minden egészségtudatos étrendben megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.