Szárított ramen tészta kiterítve fa felületen

Ramen tészta – Az ázsiai konyha esszenciája tésztában

Szárított ramen tészta kiterítve fa felületen

A ramen tészta az ázsiai, különösen a japán konyha egyik legismertebb és legsokoldalúbb alapanyaga. Nevét a ramen levesről kapta, azonban számos egyéb ételben is felhasználható. Az eredetileg kínai eredetű tésztát Japánban fejlesztették tovább, ahol mára nemzeti eledellé vált, világszerte elterjedt formában is kapható – akár szárított, friss vagy instant változatban.

A klasszikus ramen tészta búzalisztből, vízből, sóból és kansui-ból (lúgos víz) készül, mely különleges állagot és enyhén sárgás színt ad neki. A kansui összetevői, mint a nátrium-karbonát és kálium-karbonát, biztosítják a tészta rugalmasságát és egyedi rágási élményét.

Ramen tészta típusai

  • Hosszú, vékony tészta – gyors főzést igényel, klasszikus shoyu és miso levesekhez ideális.
  • Hullámos tészta – gyakori az instant rameneknél, jól tartja a levet.
  • Lapos tészta – főleg tsukemenhez (mártogatós ramenhez) használják.

A szárított ramen tészta praktikus, hosszan eltartható, és néhány perc alatt elkészíthető. Érdemes figyelni a főzési időre, mert túlfőzve elveszti ruganyosságát.

Felhasználási lehetőségek

A ramen tészta leggyakrabban levesekben bukkan fel, de remek választás pirított tésztás ételekhez, salátákhoz vagy akár gyors tésztás fogásokhoz is. Fűszeres szójaszószban, szezámolajjal, tojással és zöldségekkel összedobva akár önálló főételként is megállja a helyét.

Tápérték és előnyök

Bár a ramen tészta kalóriadúsabb a hagyományos tésztákhoz képest, gyors energiaforrásként kiváló. Fehérje- és szénhidráttartalma jelentős, de rosttartalma alacsony, ezért érdemes zöldségekkel és fehérjedús hozzávalókkal kombinálni.

Gluténmentes diétában nem ajánlott, mivel a tészta alapja legtöbbször búzaliszt. Az utóbbi években már elérhető gluténmentes alternatíva is, főként rizs- vagy hajdinalisztből.

Érdekességek

A ramen Japánban kultikus étel, ahol regionálisan eltérő stílusok alakultak ki, mind a tésztát, mind a levest illetően. A tészta típusa gyakran jelzi az adott régió főzési hagyományait is.

A megfelelő ramen tészta kiválasztása nélkülözhetetlen egy autentikus ramen élményhez – legyen szó akár otthoni főzésről, akár gasztronómiai kalandozásról.

Tápérték 100 g ramen tésztában (szárított):
Kalória: 436 kcal
Fehérje: 10 g
Zsír: 2 g
Telített zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 78 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 2 g
Nátrium: 120 mg
Kálium: 110 mg
Kalcium: 20 mg
Magnézium: 24 mg
Vas: 3.3 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.5 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 80 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU