Friss sertĂ©shĂșs darabok vĂĄgĂłdeszkĂĄn fƱszerekkel körĂ­tve

SertĂ©shĂșs – SokoldalĂș, Ă­zes Ă©s tĂĄplĂĄlĂł hĂșsfajta a mindennapi konyhĂĄban

Friss sertĂ©shĂșs darabok vĂĄgĂłdeszkĂĄn fƱszerekkel körĂ­tve

A sertĂ©shĂșs vilĂĄgszerte az egyik leggyakrabban fogyasztott hĂșsfĂ©le, amely kĂŒlönösen a magyar konyhĂĄban tölt be kiemelt szerepet. VĂĄltozatos Ă­zvilĂĄga, sokoldalĂș felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga Ă©s tĂĄpanyagdĂșs összetĂ©tele miatt szĂĄmos recept alapja lehet – a pörkölttƑl a sĂŒlt hĂșsokon ĂĄt a darĂĄlt hĂșsos fogĂĄsokig.

A sertĂ©s rĂ©szei kĂŒlönbözƑ elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdokat igĂ©nyelnek, legyen szĂł karajrĂłl, combĂłl, lapockĂĄrĂłl, tarjĂĄrĂłl vagy csĂŒlökrƑl. A megfelelƑ technika alkalmazĂĄsĂĄval mindegyik rĂ©sz Ă­zletes Ă©s tĂĄplĂĄlĂł Ă©tellĂ© vĂĄlhat.

A sertĂ©shĂșs elƑnyei

  • KiegyensĂșlyozott tĂĄpanyagprofil: fehĂ©rje- Ă©s zsĂ­rarĂĄnyĂĄt tekintve jĂłl illeszthetƑ a kiegyensĂșlyozott Ă©trendbe.
  • B-vitaminokban gazdag: kĂŒlönösen B1-vitamin tartalma kiemelkedƑ, amely ritka mĂĄs hĂșsfĂ©lĂ©kben.
  • JĂłl fƱszerezhetƑ: semlegesebb Ă­ze miatt sokfĂ©le fƱszerrel pĂĄrosĂ­thatĂł, akĂĄr nemzetközi Ă©telekhez is.
  • SokfĂ©le konyhai technikĂĄval elkĂ©szĂ­thetƑ: sĂŒthetƑ, fƑzhetƑ, grillezhetƑ, fĂŒstölhetƑ, darĂĄlhatĂł.

FelhasznĂĄlĂĄs a konyhĂĄban

A sertĂ©shĂșs rĂ©szeihez kĂŒlönbözƑ Ă©teltĂ­pusok ajĂĄnlottak:

  • Karaj: rĂĄntva, grillezve vagy sĂŒtve ideĂĄlis.
  • Comb: pĂĄrolva, pörköltkĂ©nt vagy szeletelve kĂ©szĂ­thetƑ.
  • Lapocka: szaftosabb, pörköltekhez Ă©s darĂĄlt hĂșsos Ă©telekhez kivĂĄlĂł.
  • CsĂŒlök: lassan sĂŒtve, ropogĂłs bƑrrel hagyomĂĄnyos magyar specialitĂĄs.

NĂ©pszerƱ Ă©telek: sertĂ©spörkölt, rĂĄntott karaj, sĂŒlt csĂŒlök, fasĂ­rt darĂĄlt sertĂ©shĂșsbĂłl, töltött kĂĄposzta.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontok

A 100 g sovĂĄny sertĂ©shĂșs (pĂ©ldĂĄul comb vagy karaj) ĂĄtlagosan 140–160 kcal energiĂĄt tartalmaz, 20–22 g fehĂ©rje mellett. ZsĂ­rtartalma mĂ©rsĂ©keltebb, ha a hĂșsrĂłl eltĂĄvolĂ­tjuk a zsĂ­ros rĂ©szeket. A B1-vitamin-tartalma kiemelkedƑ, amely a szĂ©nhidrĂĄt-anyagcsere Ă©s az idegrendszer mƱködĂ©se szempontjĂĄbĂłl fontos.

Emellett a sertĂ©shĂșs jelentƑs vas-, cink-, szelĂ©n- Ă©s foszforforrĂĄs is, Ă­gy rendszeres, mĂ©rtĂ©kletes fogyasztĂĄsa tĂĄmogathatja az immunrendszert Ă©s az energiaszint fenntartĂĄsĂĄt.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g sovĂĄny sertĂ©shĂșsban:
KalĂłria: 145 kcal
Fehérje: 21.0 g
ZsĂ­r: 6.0 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
NĂĄtrium: 60 mg
KĂĄlium: 290 mg
Kalcium: 9 mg
Magnézium: 22 mg
Vas: 1.1 mg
Cink: 2.5 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.9 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.2 mg
B3-vitamin (niacin): 5.6 mg
B6-vitamin: 0.5 mg
B12-vitamin: 0.7 ”g
Folsav: 5 ”g
A-vitamin: 15 IU
D-vitamin: 1 IU
C-vitamin: 0 mg