A szardínia egy kisméretű tengeri hal, amely kiemelkedő omega-3 zsírsavtartalma és magas tápértéke miatt vált népszerűvé az egészségtudatos étrendben. Bár apró, a szardínia fehérjében, D-vitaminban, kalciumban és szelénben gazdag, így rendszeres fogyasztása számos élettani előnnyel jár.
A szardíniát gyakran konzervált formában ismerjük, de frissen grillezve, sütve vagy párolva is remek alapanyag. Természetes, zsíros hal, amely intenzív, de harmonikus ízzel rendelkezik, és jól kombinálható citrommal, fokhagymával, olívaolajjal.
A friss szardínia kiváló grillezve, sütve, olívaolajjal vagy citrommal ízesítve. Egészben is elkészíthető, mivel kis mérete miatt csontozása nem szükséges. Konzervként hidegtálakhoz, salátákhoz, tésztákhoz vagy szendvicsekhez is tökéletes.
Népszerű szardíniás ételek:
100 g szardínia energiatartalma körülbelül 200–220 kcal, fehérjetartalma 24–25 g, míg zsírtartalma 10–12 g. Jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat (EPA, DHA) tartalmaz, amelyek szívvédő, idegrendszert támogató hatásúak. A szardínia kalciumban, foszforban, D-vitaminban, B12-vitaminban és szelénben is gazdag, így hozzájárul a csontok, sejtek és immunrendszer egészségéhez.
A szardínia kiváló választás azok számára, akik tápanyagdús, könnyen elkészíthető és fenntartható halat keresnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.