A szarvashús a vadon élő szarvasok húsából származik, amely természetes eredetű, magas biológiai értékű alapanyag. A mélyvörös színű, sovány, izomrostos szerkezetű hús különlegesen zamatos, és egyre népszerűbb az egészségtudatos étrendet követők körében. A szarvashús teljesen mentes a mesterséges takarmánytól és antibiotikumoktól, hiszen a vadon élő állatok természetes növényi táplálékot fogyasztanak.
Szarvashúsból készülhet ragu, pörkölt, steak, fasírt vagy akár levesbetét is. Különösen jól illik hozzá a borókabogyó, vörösboros mártás, erdei gombák és fűszeres zöldfűszerek, például rozmaring vagy kakukkfű.
A szarvashús leggyakrabban pörköltként, raguként vagy steak formájában készül. Jól párosítható édes-savanyú ízekkel, vörösboros mártásokkal vagy akár erdei gyümölcsökkel. A hús hosszabb pácolással vagy marinálással még porhanyósabbá és aromásabbá tehető.
Népszerű ételek:
100 gramm szarvashús átlagosan 120–130 kcal energiát tartalmaz, miközben fehérjetartalma eléri a 23–25 grammot. A zsírtartalma alacsony (2–3 g/100 g), így kiválóan alkalmas szív- és érrendszeri diétákban is. A vas-, cink- és szeléntartalma miatt kifejezetten hasznos a vérszegénység megelőzésére és az immunrendszer erősítésére. B12-vitaminban is gazdag, amely létfontosságú az idegrendszer működéséhez.
A szarvashús tehát nemcsak kulináris szempontból értékes, hanem egészségügyi hatásait tekintve is különösen ajánlott húsféle.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.