A szezámmagolaj az egyik legismertebb és legrégebben használt növényi olaj, különösen az ázsiai konyhák ikonikus alapanyaga. Enyhén diós, karakteres aromáját a szezámmag hidegen sajtolásával vagy pirítását követő préseléssel nyerik ki. Ez a természetes olaj nemcsak az ételek ízesítésére tökéletes, hanem értékes zsírsavösszetétele miatt egészségügyi szempontból is kiemelkedő.
A szezámmagolaj különösen gazdag:
Rendszeres, mértékletes fogyasztása támogatja a vérnyomás szabályozását, javíthatja a koleszterinszintet, és segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében.
A szezámmagolaj nemcsak főzéshez, hanem készételek ízesítésére is kiváló:
A pirított szezámmagolaj kis mennyiségben, utólag hozzáadva fejti ki legjobban ízhatását. A hidegen sajtolt változatot alacsony hőfokon vagy nyersen érdemes fogyasztani.
A szezámmagolaj fény- és hőérzékeny, ezért jól zárható, sötét üvegben, hűvös, száraz helyen kell tartani. Felbontás után ajánlott hűtőszekrényben tárolni, és 3-6 hónapon belül felhasználni.
Összességében a szezámmagolaj nemcsak különleges ízesítő, hanem funkcionális egészségvédő növényi olaj, amely méltán vált a világ egyik legértékesebb alapanyagává a tudatos táplálkozásban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.