Finom tápióka liszt tálban és kanálban, világos felületen

Tápióka liszt – A sokoldalú, gluténmentes keményítő a modern konyhában

Finom tápióka liszt tálban és kanálban, világos felületen

A tápióka liszt, más néven tápióka keményítő, egy finomszemcsés, fehér por, amelyet a manióka gyökérből (cassava) vonnak ki. Ez az alapanyag különösen népszerű a gluténmentes diétákban, mivel semleges ízű, jól oldódik, és kiváló textúrát ad sütéshez, sűrítéshez és kötőanyagként is.

A tápióka liszt hő hatására áttetsző, zselés állagot képez, így kiváló sűrítő mártásokhoz, pudingokhoz, krémekhez, valamint kenyerekhez, süteményekhez, palacsintákhoz is használható. Az iparban is gyakori stabilizálóként, különösen fagyasztott és fagyasztásra szánt termékeknél.

A tápióka liszt előnyei

  • Gluténmentes: lisztérzékenyek és gluténkerülők számára is ideális
  • Semleges íz: nem változtatja meg az étel ízét
  • Ropogós és rugalmas állag: különösen hasznos kenyerekben és lepényekben
  • Könnyen emészthető: alacsony allergén potenciálú

Felhasználása a konyhában

A tápióka keményítőt hideg vagy meleg eljárásokban is lehet alkalmazni. Előzőleg keverhető hideg vízbe, majd melegítés során besűríti az adott ételt.

  • Sütéshez: kenyér, lepény, pizza tészta javításához
  • Sűrítéshez: levesek, szószok, krémek, mártások
  • Pudingokhoz, gyümölcszselékhez
  • Sült vagy rántott ételek panírjában ropogósság eléréséhez

A tápióka liszt egy sokoldalú, egészségtudatos alapanyag, amely megkönnyíti a gluténmentes főzést és sütést, miközben természetes, könnyen kezelhető és semleges.

Tápérték 100 g tápióka lisztben:
Kalória: 358 kcal
Fehérje: 0.2 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 88 g
Cukor: 3 g
Rost: 0.9 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 11 mg
Kálcium: 20 mg
Magnézium: 1 mg
Vas: 1.6 mg
Cink: 0.2 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU