A tojásfehérje a tojás áttetsző, vízalapú komponense, amely zsírtól mentes, magas fehérjetartalmú alapanyagként ismert. Széles körben használják cukrászatban, sporttáplálkozásban és diétás étrendekben. Jelentős habképző és kötő tulajdonságai miatt nélkülözhetetlen számos receptnél.
A tojásfehérje elsősorban albuminból és vízből áll. Egy átlagos tojásfehérje körülbelül 33 grammot nyom, amelyből több mint 90% víz, és a maradék nagy biológiai értékű fehérje. Nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, ezért kiváló zsírszegény diétákhoz.
A tojásfehérje használata rendkívül egyszerű: különválasztva a sárgájától, könnyen habosítható elektromos habverővel. Sóval vagy cukorral stabilabbá tehető, különösen desszertekhez.
100 gramm tojásfehérje mindössze 52 kcal energiát tartalmaz, miközben 11 gramm kiváló minőségű fehérjét biztosít. Teljesen zsírmentes, alacsony szénhidráttartalmú, így ideális sportolóknak, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek.
A tojásfehérje esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem tud önállóan előállítani. Emellett káliumban és nátriumban is gazdag, így segíti az elektrolit-egyensúlyt fizikai aktivitás során.
Amennyiben tiszta, természetes fehérjeforrásra van szükséged, a tojásfehérje a legjobb választás – akár sütéshez, akár célzott táplálkozáshoz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.