A tök (Cucurbita pepo) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt hazai zöldségféle, amelynek több fajtája is ismert: a legismertebb a főzőtök vagy nyári tök, melyet elsősorban főzelék, leves és töltött ételek alapanyagaként használunk. A tök nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges és könnyen emészthető is.
Kiemelkedően alacsony kalóriatartalma mellett magas a víz- és rosttartalma, így kiváló választás fogyókúrázóknak, diétázóknak és azoknak, akik szeretnék támogatni emésztésüket. Emellett a tök C-vitaminban, káliumban, folsavban és mangánban is gazdag, amelyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez.
A tök fogyasztása különösen ajánlott tavasztól őszig, amikor a zsenge példányok a legízesebbek. Vízhajtó hatása miatt a vese- és húgyúti problémákkal küzdők számára is kedvező lehet.
A tök rendkívül sokoldalú alapanyag. Leggyakrabban főzelékként, lecsóban, rántva vagy töltve használjuk. Finoman fűszerezhető kaporral, fokhagymával, tejföllel, de akár krémleves, püré vagy rakott ételek részeként is megállja a helyét. A töklevet is egyre többen fogyasztják méregtelenítő kúrák során.
A tök nemcsak a hagyományos magyar konyha fontos része, hanem egy olyan tápanyagdús és könnyű zöldség, amelyet érdemes gyakran beépíteni a mindennapi étkezésbe – akár főételként, akár köretként.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.