A vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) egy savanykás ízű erdei bogyós gyümölcs, amelyet leggyakrabban lekvár, szósz vagy szárított formában fogyasztanak. Bár kisebb, mint a fekete vagy kék áfonya, tápanyagokban rendkívül gazdag, és kiemelkedően magas antioxidáns-tartalommal bír.
A vörösáfonya természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Számos kutatás szerint rendszeres fogyasztása támogathatja a húgyúti rendszer egészségét, valamint segíthet a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is.
A vörösáfonya jellemzően savanykás, ezért inkább feldolgozott formában fogyasztják. Különösen jól illik sós ételek mellé, de édes fogásokhoz is kiválóan társítható.
A vörösáfonya szezonja augusztustól októberig tart, de fagyasztva, szárítva vagy lekvárként egész évben elérhető. Frissen hűtőben rövid ideig tárolható, gyors feldolgozást igényel.
A vörösáfonya ideális választás, ha természetes, savanykás ízű, egészségvédő gyümölcsöt keresel, amely különleges karaktert ad az ételeidnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.