Köttbullar áfonyalekvárral tálalva, friss fűszerekkel díszítve

Köttbullar áfonyalekvárral

A köttbullar, vagyis a svéd húsgombóc, az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a svéd konyhában, melynek gyökerei a 18. századra nyúlnak vissza. Eredetileg a paraszti konyhából származott, de ma már szinte minden svéd háztartásban megtalálható. Az áfonyalekvár hozzáadása egy tradicionális svéd étkezési szokás, amely remekül kiegészíti a hús gazdag ízét. A köttbullar tipikusan svéd ünnepi étel, amelyet gyakran tálalnak burgonyapürével és áfonyalekvárral. Ez az étel tökéletes választás családi vacsorákra, születésnapi partikra, vagy akár egy hétvégi étkezésre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús
500 g Disznóhús
1 db Hagyma
2 db Zsemle
100 ml Tej
1 db Tojás
1 tk.
1 tk. Bors
2 ek. Olaj
3 ek. Áfonyalekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A zsemléket áztasd be a tejbe, amíg megpuhulnak, majd nyomkodd ki belőlük a felesleges tejet.

    A zsemle tökéletes állagú lesz, ha csak annyi tejet adunk hozzá, hogy jól megszívja magát, de nem lesz túl nedves.

    2

    A hagymát finomra aprítjuk, és egy kis olajon üvegesre pároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.

    A hagyma pörkölése nemcsak ízt ad a húsgombócoknak, de segít a textúrájának is javításában.

    3

    A marha- és disznóhúst egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a tojást, sót, borsot és a hagymát, majd jól összedolgozzuk.

    A húsokat mindig kézzel keverd össze, hogy ne legyen túlságosan pépes. Így könnyebben megőrzi a textúráját.

    4

    A masszából kis gombócokat formálunk, majd egy serpenyőben, a felhevített olajon mindkét oldalukat jól megpirítjuk.

    A húsgombócokat nem szabad túl zsúfolni a serpenyőben, mert akkor nem pirulnak meg rendesen, inkább süsd őket több részletben.

    5

    Miután a húsgombócok szépen megpirultak, rakd őket egy tányérra, és tálalás előtt szórd meg őket egy kevés frissen őrölt borssal.

    Ha extra szaftot szeretnél, egy kevés húslevest vagy vizet is önthetsz a serpenyőbe, hogy a gombócok tovább puhák maradjanak.

    6

    Tálald a köttbullar-t áfonyalekvárral és egy adag burgonyapürével vagy egyéb körettel.

    Az áfonyalekvár tökéletesen kiegészíti a húsgombócok sós ízét, próbáld meg frissen készíteni, hogy még jobban kiemelje az étel ízét.