Tisztított zabszemek kis zsákban és fa felületen szétterítve

Zab: A rostban gazdag szupergabonaféle – felhasználás, hatás és tápérték

Tisztított zabszemek kis zsákban és fa felületen szétterítve

A zab (Avena sativa) az egyik legértékesebb gabonaféle, amelyet kiemelkedő rosttartalma és egészségügyi előnyei miatt a táplálkozástudomány szuperélelmiszerként tart számon. A teljes zabmag (zabszem) gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban.

A zab különösen gazdag beta-glükánban, amely csökkentheti a koleszterinszintet, segít stabilizálni a vércukorszintet, és hozzájárul a hosszan tartó teltségérzethez. A zab természeténél fogva gluténmentes, de a feldolgozása során gyakran szennyeződhet, ezért gluténérzékenyek számára csak minősített gluténmentes zab javasolt.

A zab jótékony hatásai

A zab támogatja a bélrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert és segíthet a testsúlykontrollban. A benne található magnézium, vas, foszfor és B-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer és izomzat normál működéséhez.

Rendszeres fogyasztása javíthatja a koncentrációt, energiaszintet, és segít az anyagcsere egyensúlyának fenntartásában. A zabpelyhet, zabkását és zablisztet egyre többen építik be reggeli, snack vagy sütés alapanyagként az étrendjükbe.

Konyhai felhasználása

  • Zabkása készítéséhez – vízben vagy növényi tejben főzve.
  • Zabpehelyként – müzlik, granolák, reggelik részeként.
  • Zablisztként – sütik, palacsinta, kenyér készítésére.
  • Zabszemként főzve – kásákhoz, salátákhoz, levesekhez.
  • Zabitalok és zabtej előállítására – vegán alternatívaként.

Tárolás: A zabszemeket és pehelyformákat zárható edényben, száraz, hűvös helyen érdemes tárolni, így megőrzik frissességüket és tápanyagtartalmukat hosszú ideig.

A zab tehát egy teljes értékű, tápanyagban gazdag és sokoldalúan felhasználható gabona, amely tökéletesen illeszkedik a modern, egészségtudatos táplálkozáshoz.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 389 kcal
Fehérje: 16.9 g
Zsír: 6.9 g
– ebből telített: 1.2 g
Szénhidrát: 66.3 g
– ebből cukor: 0.9 g
Rost: 10.6 g
Beta-glükán: ~4.0 g
Nátrium: 2 mg
Kálium: 429 mg
Magnézium: 177 mg
Foszfor: 523 mg
Vas: 4.7 mg
B1-vitamin: 0.76 mg
B5-vitamin: 1.3 mg
E-vitamin: 0.5 mg
D-vitamin: 0 IU