TisztĂ­tott zabszemek kis zsĂĄkban Ă©s fa felĂŒleten szĂ©tterĂ­tve

Zab: A rostban gazdag szupergabonafĂ©le – felhasznĂĄlĂĄs, hatĂĄs Ă©s tĂĄpĂ©rtĂ©k

TisztĂ­tott zabszemek kis zsĂĄkban Ă©s fa felĂŒleten szĂ©tterĂ­tve

A zab (Avena sativa) az egyik legĂ©rtĂ©kesebb gabonafĂ©le, amelyet kiemelkedƑ rosttartalma Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei miatt a tĂĄplĂĄlkozĂĄstudomĂĄny szuperĂ©lelmiszerkĂ©nt tart szĂĄmon. A teljes zabmag (zabszem) gazdag oldhatĂł Ă©s oldhatatlan rostokban, fehĂ©rjĂ©ben, vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban.

A zab kĂŒlönösen gazdag beta-glĂŒkĂĄnban, amely csökkentheti a koleszterinszintet, segĂ­t stabilizĂĄlni a vĂ©rcukorszintet, Ă©s hozzĂĄjĂĄrul a hosszan tartĂł teltsĂ©gĂ©rzethez. A zab termĂ©szetĂ©nĂ©l fogva glutĂ©nmentes, de a feldolgozĂĄsa sorĂĄn gyakran szennyezƑdhet, ezĂ©rt glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra csak minƑsĂ­tett glutĂ©nmentes zab javasolt.

A zab jótékony hatåsai

A zab tĂĄmogatja a bĂ©lrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t, erƑsĂ­ti az immunrendszert Ă©s segĂ­thet a testsĂșlykontrollban. A benne talĂĄlhatĂł magnĂ©zium, vas, foszfor Ă©s B-vitaminok hozzĂĄjĂĄrulnak az idegrendszer Ă©s izomzat normĂĄl mƱködĂ©sĂ©hez.

Rendszeres fogyasztĂĄsa javĂ­thatja a koncentrĂĄciĂłt, energiaszintet, Ă©s segĂ­t az anyagcsere egyensĂșlyĂĄnak fenntartĂĄsĂĄban. A zabpelyhet, zabkĂĄsĂĄt Ă©s zablisztet egyre többen Ă©pĂ­tik be reggeli, snack vagy sĂŒtĂ©s alapanyagkĂ©nt az Ă©trendjĂŒkbe.

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

  • ZabkĂĄsa kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez – vĂ­zben vagy növĂ©nyi tejben fƑzve.
  • ZabpehelykĂ©nt – mĂŒzlik, granolĂĄk, reggelik rĂ©szekĂ©nt.
  • ZablisztkĂ©nt – sĂŒtik, palacsinta, kenyĂ©r kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re.
  • ZabszemkĂ©nt fƑzve – kĂĄsĂĄkhoz, salĂĄtĂĄkhoz, levesekhez.
  • Zabitalok Ă©s zabtej elƑállĂ­tĂĄsĂĄra – vegĂĄn alternatĂ­vakĂ©nt.

TĂĄrolĂĄs: A zabszemeket Ă©s pehelyformĂĄkat zĂĄrhatĂł edĂ©nyben, szĂĄraz, hƱvös helyen Ă©rdemes tĂĄrolni, Ă­gy megƑrzik frissessĂ©gĂŒket Ă©s tĂĄpanyagtartalmukat hosszĂș ideig.

A zab tehĂĄt egy teljes Ă©rtĂ©kƱ, tĂĄpanyagban gazdag Ă©s sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł gabona, amely tökĂ©letesen illeszkedik a modern, egĂ©szsĂ©gtudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄshoz.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 389 kcal
Fehérje: 16.9 g
ZsĂ­r: 6.9 g
– ebbƑl telített: 1.2 g
Szénhidråt: 66.3 g
– ebbƑl cukor: 0.9 g
Rost: 10.6 g
Beta-glĂŒkĂĄn: ~4.0 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 429 mg
Magnézium: 177 mg
Foszfor: 523 mg
Vas: 4.7 mg
B1-vitamin: 0.76 mg
B5-vitamin: 1.3 mg
E-vitamin: 0.5 mg
D-vitamin: 0 IU