A zöldbab (Phaseolus vulgaris var. communis) az egyik legkedveltebb hüvelyes zöldségféle, amelyet főként nyáron és ősszel fogyasztunk, de fagyasztva egész évben elérhető. Könnyű, friss ízű, alacsony kalóriatartalmú és rendkívül tápanyagban gazdag zöldség, amely kiválóan illik levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz vagy akár grillezett köretként is megállja a helyét.
A zöldbab rostban, A-, C- és K-vitaminban, valamint folsavban és antioxidánsokban gazdag. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek és diétázók számára is kiváló választás. A különféle zöldbabfajták – zöld, sárga, lila – <emízben és tápértékben is gazdagítják a konyhai repertoárt.
A zöldbab rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához, valamint csökkentheti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.
A zöldbab sokféleképpen elkészíthető: levesek, főzelékek, saláták, párolt köretek és rakott zöldségek gyakori összetevője. Gyorsan megpuhul, mégis megőrzi roppanósságát, ha rövid ideig blansírozzuk. Remekül párosítható fokhagymával, tejföllel, kaporral és paradicsommal is.
A zöldbab a tudatos étkezés egyik oszlopos tagja – ha egészséges, változatos és könnyen elkészíthető zöldségre vágysz, a zöldbab mindig jó választás.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.