Aebelskiver dán gömbölyű palacsinta frissen sütve

Aebelskiver - Dán gömbölyű kenyér

Az aebelskiver egy hagyományos dán palacsinta, amely kis, gömbölyű formájáról ismert. Eredetileg a vikingek készítették, és azóta Skandinávia egyik kedvelt reggelije és ünnepi édessége lett. Különleges serpenyőben sütik, amely segít a tökéletesen kerek forma elérésében. A belseje könnyű és levegős, kívül pedig enyhén ropogós. Az aebelskiver-t gyakran porcukorral, lekvárral vagy mézzel tálalják, és családi összejövetelek, karácsonyi ünnepek kedvelt finomsága Dániában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Búzaliszt
2 db Tojás
30 g Cukor
2 g
5 g Sütőpor
250 ml Tej
50 g Vaj
5 ml Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja az egyenletes eloszlást a tésztában.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tojásokat alaposan felverve levegősebb lesz a tészta.

    3

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, és keverd simára, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A száraz hozzávalókat lassan adagolva elkerülheted a csomók kialakulását.

    4

    Melegíts fel egy aebelskiver serpenyőt, és kenj bele egy kevés vajat.

    A serpenyőt közepes lángon melegítsd, hogy ne égjen meg a tészta. A vaj helyett használhatsz olajat is.

    5

    Önts minden mélyedésbe egy kis adag tésztát, majd süsd közepes lángon.

    Ne töltsd túl a mélyedéseket, mert a tészta sütés közben megemelkedik.

    6

    Amikor a szélei kezdenek megszilárdulni, egy fogpiszkáló vagy villa segítségével fordítsd meg őket, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön.

    A fogpiszkáló vagy villa segítségével óvatosan forgasd meg a gömböket, hogy ne sérüljenek meg.

    7

    Süsd őket aranybarnára, majd vedd ki a serpenyőből.

    Ügyelj arra, hogy a gömbök minden oldala egyenletesen aranybarna legyen.

    8

    Tálald porcukorral megszórva, lekvárral vagy mézzel.

    A tálalásnál bátran kísérletezz különböző feltétekkel, például gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal.