Æbleskiver dán gömbfánk porcukorral megszórva

Æbleskiver

Az Æbleskiver egy klasszikus dán édesség, amely különösen karácsonykor népszerű. A neve azt jelenti, hogy \'almás szeletek\', mivel régebben almaszeleteket sütöttek bele, de a modern változatokban ezt már ritkán használják. A fánkok kívül ropogósak, belül pedig könnyűek és levegősek, leginkább porcukorral megszórva és lekvárral tálalva fogyasztják őket. A dán piacokon és karácsonyi vásárokon gyakran forralt borral kínálják. A tökéletes Æbleskiver elkészítéséhez fontos a speciális gömb alakú sütőforma és a megfelelő technika, amely lehetővé teszi a fánkok folyamatos forgatását sütés közben. Egyes családok ma is saját, generációról generációra öröklődő receptjeiket használják, hogy megőrizzék ezt a dán kulináris hagyományt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Búzaliszt
50 g Cukor
5 g Sütőpor
2 g
2 db Tojás
250 ml Tej
50 g Olvasztott vaj
5 ml Vaníliakivonat
5 g Citromhéj
30 ml Olaj vagy vaj a sütéshez
50 g Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Ez biztosítja a tészta megfelelő állagát.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, így a fánkok egyformán kelnek meg.

    2

    Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd össze a tejjel, az olvasztott vajjal, a vaníliával és a citromhéjjal, majd add hozzá a száraz hozzávalókhoz.

    A tojásfehérje külön felverése könnyebbé teszi a tésztát. A vajat ne forrón add hozzá, hagyd kicsit hűlni.

    3

    A tojásfehérjéket verd kemény habbá. Ez segít abban, hogy az Æbleskiver könnyű és levegős legyen.

    A tojásfehérjét akkor jó, ha kemény habot kapsz, és a tálat megfordítva sem esik ki belőle.

    4

    Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a tésztába, ügyelve arra, hogy ne törjön össze, így a fánkok puhák és könnyűek maradnak.

    A tojáshabot óvatosan, alulról felfelé forgatva keverd a tésztába, hogy a hab ne törjön össze, és a fánkok könnyűek maradjanak.

    5

    Melegítsd fel az Æbleskiver sütőformát, majd minden mélyedésbe cseppents egy kevés olajat vagy vajat, hogy ne ragadjanak le a fánkok.

    A formát alaposan melegítsd fel, és a vajat vagy olajat egyenletesen oszlasd el a mélyedésekben.

    6

    Tölts meg minden mélyedést a tésztával körülbelül háromnegyedig, majd süsd közepes lángon.

    Ne töltsd túl a mélyedéseket, mert a tészta megkelés közben kifolyhat.

    7

    Amikor az alja megsült és kezd elválni a formától, egy pálcika vagy villa segítségével óvatosan fordítsd meg a gömböket, hogy egyenletesen átsüljenek.

    A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg. Ha nem válik el könnyen a formától, süsd még egy kicsit.

    8

    Süsd tovább, folyamatosan forgatva őket, amíg minden oldaluk aranybarna és ropogós nem lesz. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe.

    A fánkokat folyamatosan forgatva süsd, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.

    9

    Vedd ki a kész Æbleskivereket, és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.

    10

    Porcukorral megszórva tálald, és fogyaszthatod lekvárral vagy csokoládéöntettel is.

    A porcukorral való megszórás nem csak szép, de édesíti is a fánkokat. A lekvár vagy csokoládéöntet pedig még gazdagabbá teszi az ízvilágot.