Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Ez biztosítja a tészta megfelelő állagát.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, így a fánkok egyformán kelnek meg.
Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd össze a tejjel, az olvasztott vajjal, a vaníliával és a citromhéjjal, majd add hozzá a száraz hozzávalókhoz.
A tojásfehérje külön felverése könnyebbé teszi a tésztát. A vajat ne forrón add hozzá, hagyd kicsit hűlni.
A tojásfehérjéket verd kemény habbá. Ez segít abban, hogy az Æbleskiver könnyű és levegős legyen.
A tojásfehérjét akkor jó, ha kemény habot kapsz, és a tálat megfordítva sem esik ki belőle.
Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a tésztába, ügyelve arra, hogy ne törjön össze, így a fánkok puhák és könnyűek maradnak.
A tojáshabot óvatosan, alulról felfelé forgatva keverd a tésztába, hogy a hab ne törjön össze, és a fánkok könnyűek maradjanak.
Melegítsd fel az Æbleskiver sütőformát, majd minden mélyedésbe cseppents egy kevés olajat vagy vajat, hogy ne ragadjanak le a fánkok.
A formát alaposan melegítsd fel, és a vajat vagy olajat egyenletesen oszlasd el a mélyedésekben.
Tölts meg minden mélyedést a tésztával körülbelül háromnegyedig, majd süsd közepes lángon.
Ne töltsd túl a mélyedéseket, mert a tészta megkelés közben kifolyhat.
Amikor az alja megsült és kezd elválni a formától, egy pálcika vagy villa segítségével óvatosan fordítsd meg a gömböket, hogy egyenletesen átsüljenek.
A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg. Ha nem válik el könnyen a formától, süsd még egy kicsit.
Süsd tovább, folyamatosan forgatva őket, amíg minden oldaluk aranybarna és ropogós nem lesz. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe.
A fánkokat folyamatosan forgatva süsd, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön meg.
Vedd ki a kész Æbleskivereket, és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Porcukorral megszórva tálald, és fogyaszthatod lekvárral vagy csokoládéöntettel is.
A porcukorral való megszórás nem csak szép, de édesíti is a fánkokat. A lekvár vagy csokoládéöntet pedig még gazdagabbá teszi az ízvilágot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.