Gluténmentes Æbleskiver, aranybarna, puha belsővel és ropogós külsővel

Æbleskiver gluténmentes liszttel

Az Æbleskiver egy hagyományos dán desszert, amelyet gyakran fogyasztanak reggelire vagy ünnepi alkalmakkor. A dán konyha egyik legismertebb édessége, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Az eredeti változat búzalisztből készül, de most egy gluténmentes verzióval gazdagodott, amely még azok számára is élvezhető, akik gluténérzékenyek. A tészta könnyű és légies, a kis golyócskák pedig kívül ropogósak, belül pedig puha és szaftosak. Technikai tipp: Az Æbleskiver formát megfelelő hőmérsékletre melegítsd, hogy a tészta egyenletesen süljön. Kiváló választás egy hétvégi reggelire vagy vendégváró édességként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Gluténmentes liszt
2 db Tojás
250 ml Tej
2 ek. Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásokat válaszd szét, a fehérjét tedd félre, a sárgáját pedig egy nagyobb tálba. Add hozzá a tejet, cukrot, sót és alaposan keverd el.

    A tojásfehérje külön felverése könnyedebb, légiesebb tésztát eredményez.

    2

    A gluténmentes lisztet és a sütőport egy másik tálban keverd össze. Fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered.

    Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá egy kis tejjel, hogy megfelelő állagot kapj.

    3

    A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan, több részletben keverd a tésztához. A habot finoman forgasd bele, hogy ne törjön össze.

    Ne keverd túl erősen a habot, hogy megőrizd a tészta könnyedségét.

    4

    Egy Æbleskiver formát vagy egy kerek fánk sütő formát hevíts elő, és kend ki egy kevés olajjal.

    A formák akkor lesznek tökéletesek, ha jól előmelegíted őket, így a tészta nem fog beleégni.

    5

    Töltsd meg a formát a tésztával, ügyelve arra, hogy ne töltsd túl, mert sülés közben megemelkednek.

    Ne használj túl sok tésztát egyszerre, hogy ne folyjon ki a formából sütés közben.

    6

    Süsd 3-4 percig, majd amikor az alsó része aranybarna, óvatosan fordítsd meg egy villa segítségével.

    Használj két villát a forgatáshoz, hogy ne törjön össze az Æbleskiver.

    7

    Süsd még 3-4 percig, amíg mindkét oldala szépen megpirul. Ha kész, tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    A tökéletes Æbleskiver puha és könnyű belül, kívül pedig aranybarna és ropogós.