Áfonyás rétes tálalva

Áfonyás rétes

Az áfonyás rétes a magyar konyha egyik kedvelt édessége, amely a nyári hónapokban, amikor a friss áfonya elérhető, különösen népszerűvé válik. A réteslapok ropogós textúrája és az áfonya friss, enyhén savanykás íze remekül harmonizál a fahéj melegítő aromájával. Az áfonyás rétes hagyományosan a magyar asztalon található meg, és különleges alkalmakkor, családi összejöveteleken is gyakran tálalják. Az édesség tökéletes a meleg nyári estéken, amikor a friss áfonya íze a legjobb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
500 g Áfonya
100 g Kristálycukor
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az áfonyát alaposan mosd meg és szűrd le. Ha friss áfonyát használsz, akkor érdemes kicsit megnyomkodni, hogy a gyümölcs leve kioldódjon.

    Ha fagyasztott áfonyát használsz, ne olvaszd ki teljesen, mert túl sok levet enged.

    2

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ez segít abban, hogy a réteslapok ne ázzanak el.

    A pirított zsemlemorzsa helyett használhatsz darált diót vagy mandulát is.

    3

    Az áfonyát keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd hagyd állni 10 percig, hogy a cukor feloldódjon és a gyümölcs levet engedjen.

    Ha az áfonya nagyon savanyú, adj hozzá egy kevés mézet vagy más édesítőt.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.

    A réteslapokat óvatosan kezeld, mert könnyen szakadnak. Ha nagyon szárazak, egy kevés vízzel permetezd meg őket.

    5

    Helyezd el az áfonyás tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.

    Ne töltsd túl a réteseket, mert sütés közben kifolyhat a töltelék. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a lapokon.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a rétesnek.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    Ha a rétesek teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A réteseket porcukorral meghintve vagy vaníliafagylalttal tálalva még finomabbak. Frissen a legfinomabb!