A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztíthatja. Ideális a testhőmérséklethez közeli hőmérséklet.
A reszelt almát alaposan csavard ki, hogy ne maradjon túl nedves.
Ha túl sok nedvesség marad az almában, a pogácsa tésztája ragacsos és nehezen kezelhető lesz. Használj tiszta konyharuhát vagy papírtörlőt a kicsavaráshoz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj morzsolása azért fontos, mert a vajdarabok a sütés során megolvadnak, és ettől lesz a pogácsa réteges és omlós. A liszt szitálása pedig segít megelőzni a csomósodást.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Csak addig gyúrd, amíg összeáll, és rugalmas tapintású lesz.
Keverd a tésztába a reszelt almát és a darált diót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd, mint egy levelet. Ismételd meg ezt a műveletet többször, hogy minél több réteg keletkezzen.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, és szaggasd ki a maradékot is.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés fényes és szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban több napig is friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.