Almás-diós pogácsa tálalva

Almás-diós pogácsa

Az almás-diós pogácsa egy igazán különleges változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben a reszelt alma frissessége és a dió ropogós textúrája tökéletes harmóniát alkot. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy finom édes-sós egyensúlyt kínál, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés fahéjjal vagy mézzel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt alma
100 g Darált dió
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztíthatja. Ideális a testhőmérséklethez közeli hőmérséklet.

    2

    A reszelt almát alaposan csavard ki, hogy ne maradjon túl nedves.

    Ha túl sok nedvesség marad az almában, a pogácsa tésztája ragacsos és nehezen kezelhető lesz. Használj tiszta konyharuhát vagy papírtörlőt a kicsavaráshoz.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj morzsolása azért fontos, mert a vajdarabok a sütés során megolvadnak, és ettől lesz a pogácsa réteges és omlós. A liszt szitálása pedig segít megelőzni a csomósodást.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Csak addig gyúrd, amíg összeáll, és rugalmas tapintású lesz.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt almát és a darált diót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd, mint egy levelet. Ismételd meg ezt a műveletet többször, hogy minél több réteg keletkezzen.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, és szaggasd ki a maradékot is.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés fényes és szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban több napig is friss marad.