Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát, majd szórd meg liszttel.
A forma alapos előkészítése megakadályozza, hogy a kuglóf beleragadjon. A liszt helyett használhatsz zsemlemorzsát vagy akár kakaóport is, ha csokoládés ízt szeretnél.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót.
A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg habos lesz.
A tojásokat a cukorral addig verd, amíg a keverék fehéredni nem kezd és a térfogata megnő. Ez a lépés fontos a kuglóf laza állagának eléréséhez.
Olvaszd fel a vajat, és keverd hozzá a reszelt almát, a narancslevet és a reszelt narancshéjat.
A vajat ne forrósítsd fel, csak olvaszd meg. A narancshéjat csak a narancs külső, színes részéből reszeld, a fehér rész keserű lehet.
Lassan adagold hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd simára.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva, kis adagokban add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg a hozzávalók össze nem állnak.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.
Ha szeretnéd, a tészta tetejére szórhatsz aprított diót vagy kandírozott narancshéjat.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, vagy amíg tűpróbával ellenőrizve a tészta nem ragad a tűre.
A sütési idő sütőfüggő, ezért a tűpróba a legbiztosabb módja a készültség ellenőrzésének. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd fordítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában hagyott hűlés segít elkerülni, hogy a kuglóf összetörjön, amikor kifordítod.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és díszítsd vékony almaszeletekkel vagy narancsszeletekkel.
A porcukor helyett készíthetsz narancsos cukormázat is. A díszítéshez használhatsz kandírozott narancshéjat vagy aprított diót is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.