Egy serpenyĆben olvaszd meg a vajat, majd add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott almĂĄt, a fahĂ©jat, a szerecsendiĂłt Ă©s 30 g cukrot. Közepes lĂĄngon pĂĄrold, amĂg az alma megpuhul Ă©s karamellizĂĄlĂłdik. EzutĂĄn hagyd kihƱlni.
Az alma fajtĂĄja befolyĂĄsolja az Ăzt. Ărdemes savanykĂĄsabb almĂĄt vĂĄlasztani, pĂ©ldĂĄul Granny Smith-et, hogy ellensĂșlyozza a fagylalt Ă©dessĂ©gĂ©t.
Egy lĂĄbosban melegĂtsd fel a tejet Ă©s a tejszĂnt közepes lĂĄngon, amĂg forrĂĄspont közeli ĂĄllapotba nem kerĂŒl. Ne hagyd felforrni!
A tej Ă©s a tejszĂn melegĂtĂ©se segĂt feloldani a cukrot Ă©s a vanĂliĂĄt, valamint elĆkĂ©szĂti az alapot a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄkhoz.
Közben egy kĂŒlön tĂĄlban keverd habosra a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄkat a maradĂ©k cukorral, amĂg vilĂĄgosabb Ă©s krĂ©mesebb ĂĄllagĂș lesz.
A tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄk habosra keverĂ©se kulcsfontossĂĄgĂș a fagylalt selymes ĂĄllagĂĄhoz. HasznĂĄlj elektromos habverĆt a gyorsabb Ă©s hatĂ©konyabb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben.
Fokozatosan, folyamatos keverĂ©s mellett adj egy kevĂ©s meleg tejes keverĂ©ket a tojĂĄsos keverĂ©khez, hogy a hĆmĂ©rsĂ©klet kiegyenlĂtĆdjön Ă©s ne csapĂłdjanak ki a tojĂĄsok.
Ez a temperĂĄlĂĄs egy fontos lĂ©pĂ©s, amely megakadĂĄlyozza, hogy a tojĂĄsok megfĆjenek a meleg tejes keverĂ©kben. Lassan adagold a tejet, Ă©s folyamatosan keverd.
Ăntsd vissza az egĂ©sz keverĂ©ket a lĂĄbosba, Ă©s alacsony hĆmĂ©rsĂ©kleten fĆzd folyamatos keverĂ©s mellett, amĂg besƱrƱsödik. Akkor jĂł, ha bevonja a fakanĂĄl hĂĄtuljĂĄt.
LĂ©gy tĂŒrelmes, Ă©s ne forrald fel a keverĂ©ket, mert a tojĂĄsok kicsapĂłdhatnak. A folyamatos keverĂ©s segĂt megelĆzni a leĂ©gĂ©st.
Vedd le a tƱzrĆl, majd keverd hozzĂĄ a vanĂliakivonatot Ă©s egy csipet sĂłt. Hagyd teljesen kihƱlni.
A sĂł kiemeli az Ă©des Ăzeket, ezĂ©rt ne hagyd ki. A vanĂliakivonatot a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy megĆrizze az aromĂĄjĂĄt.
A kihƱlt almås keveréket óvatosan dolgozd bele a fagylaltalapba, hogy az alma darabok egyenletesen eloszoljanak.
A fagylalt alap legyen teljesen kihƱlve, mielĆtt hozzĂĄadod az almĂĄs keverĂ©ket, kĂŒlönben megolvaszthatja a fagylaltalapot.
Ăntsd a keverĂ©ket egy fagylaltgĂ©pbe, Ă©s kĂ©szĂtsd el a fagylaltot a gĂ©p utasĂtĂĄsai szerint.
Ha nincs fagylaltgĂ©ped, öntsd a keverĂ©ket egy zĂĄrhatĂł edĂ©nybe, Ă©s tedd a fagyasztĂłba. KĂ©tĂłrĂĄnkĂ©nt vedd ki, Ă©s keverd ĂĄt, hogy elkerĂŒld a jĂ©gkristĂĄlyok kialakulĂĄsĂĄt.
Amikor a fagylalt mĂĄr majdnem teljesen elkĂ©szĂŒlt, add hozzĂĄ a kekszmorzsĂĄt vagy pitetĂ©szta darabokat, hogy az almĂĄs pite jellegzetes ĂzvilĂĄgĂĄt megkapja.
A kekszmorzsĂĄt vagy pitetĂ©szta darabokat ne törd tĂșl aprĂłra, hogy Ă©rezhetĆek legyenek a fagylaltban.
Tedd a kĂ©sz fagylaltot egy zĂĄrhatĂł edĂ©nybe, Ă©s fagyaszd legalĂĄbb 3 ĂłrĂĄn ĂĄt, hogy elĂ©rje a kĂvĂĄnt ĂĄllagot.
A fagyasztĂĄs sorĂĄn nĂ©ha keverd ĂĄt a fagylaltot, hogy elkerĂŒld a jĂ©gkristĂĄlyok kialakulĂĄsĂĄt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.