AlmĂĄs pite fagylalt tĂĄlalva

AlmĂĄs pite fagylalt

Az almĂĄs pite fagylalt egy igazĂĄn kĂŒlönleges desszert, amely a klasszikus almĂĄs pite Ă­zeit ötvözi a krĂ©mes fagylalt textĂșrĂĄjĂĄval. A karamellizĂĄlt alma, a fahĂ©j Ă©s a ropogĂłs pitetĂ©szta darabok egyesĂ­tik az Ƒszi hangulatot a nyĂĄr hƱsĂ­tƑ Ă©lmĂ©nyĂ©vel. Egy kanĂĄl ebbƑl a fagylaltbĂłl olyan, mintha egy frissen sĂŒlt almĂĄs pitĂ©t kanalaznĂĄl fagyos formĂĄban!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Alma (megpucolt, apróra vágott)
⭕ 120 g Kristálycukor
⭕ 30 g Vaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt szerecsendiĂł
⭕ 250 ml Tej
⭕ 250 ml Tejszín
⭕ 4 db Tojássárgája
⭕ 5 ml Vaníliakivonat
⭕ 50 g Kekszmorzsa (ropogĂłs pitetĂ©szta darabok)
⭕ 1 csipet Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyƑben olvaszd meg a vajat, majd add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott almĂĄt, a fahĂ©jat, a szerecsendiĂłt Ă©s 30 g cukrot. Közepes lĂĄngon pĂĄrold, amĂ­g az alma megpuhul Ă©s karamellizĂĄlĂłdik. EzutĂĄn hagyd kihƱlni.

    Az alma fajtĂĄja befolyĂĄsolja az Ă­zt. Érdemes savanykĂĄsabb almĂĄt vĂĄlasztani, pĂ©ldĂĄul Granny Smith-et, hogy ellensĂșlyozza a fagylalt Ă©dessĂ©gĂ©t.

    2

    Egy lĂĄbosban melegĂ­tsd fel a tejet Ă©s a tejszĂ­nt közepes lĂĄngon, amĂ­g forrĂĄspont közeli ĂĄllapotba nem kerĂŒl. Ne hagyd felforrni!

    A tej Ă©s a tejszĂ­n melegĂ­tĂ©se segĂ­t feloldani a cukrot Ă©s a vanĂ­liĂĄt, valamint elƑkĂ©szĂ­ti az alapot a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄkhoz.

    3

    Közben egy kĂŒlön tĂĄlban keverd habosra a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄkat a maradĂ©k cukorral, amĂ­g vilĂĄgosabb Ă©s krĂ©mesebb ĂĄllagĂș lesz.

    A tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄk habosra keverĂ©se kulcsfontossĂĄgĂș a fagylalt selymes ĂĄllagĂĄhoz. HasznĂĄlj elektromos habverƑt a gyorsabb Ă©s hatĂ©konyabb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben.

    4

    Fokozatosan, folyamatos keverĂ©s mellett adj egy kevĂ©s meleg tejes keverĂ©ket a tojĂĄsos keverĂ©khez, hogy a hƑmĂ©rsĂ©klet kiegyenlĂ­tƑdjön Ă©s ne csapĂłdjanak ki a tojĂĄsok.

    Ez a temperĂĄlĂĄs egy fontos lĂ©pĂ©s, amely megakadĂĄlyozza, hogy a tojĂĄsok megfƑjenek a meleg tejes keverĂ©kben. Lassan adagold a tejet, Ă©s folyamatosan keverd.

    5

    Öntsd vissza az egĂ©sz keverĂ©ket a lĂĄbosba, Ă©s alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten fƑzd folyamatos keverĂ©s mellett, amĂ­g besƱrƱsödik. Akkor jĂł, ha bevonja a fakanĂĄl hĂĄtuljĂĄt.

    LĂ©gy tĂŒrelmes, Ă©s ne forrald fel a keverĂ©ket, mert a tojĂĄsok kicsapĂłdhatnak. A folyamatos keverĂ©s segĂ­t megelƑzni a leĂ©gĂ©st.

    6

    Vedd le a tƱzrƑl, majd keverd hozzĂĄ a vanĂ­liakivonatot Ă©s egy csipet sĂłt. Hagyd teljesen kihƱlni.

    A sĂł kiemeli az Ă©des Ă­zeket, ezĂ©rt ne hagyd ki. A vanĂ­liakivonatot a vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ, hogy megƑrizze az aromĂĄjĂĄt.

    7

    A kihƱlt almås keveréket óvatosan dolgozd bele a fagylaltalapba, hogy az alma darabok egyenletesen eloszoljanak.

    A fagylalt alap legyen teljesen kihƱlve, mielƑtt hozzĂĄadod az almĂĄs keverĂ©ket, kĂŒlönben megolvaszthatja a fagylaltalapot.

    8

    Öntsd a keverĂ©ket egy fagylaltgĂ©pbe, Ă©s kĂ©szĂ­tsd el a fagylaltot a gĂ©p utasĂ­tĂĄsai szerint.

    Ha nincs fagylaltgĂ©ped, öntsd a keverĂ©ket egy zĂĄrhatĂł edĂ©nybe, Ă©s tedd a fagyasztĂłba. KĂ©tĂłrĂĄnkĂ©nt vedd ki, Ă©s keverd ĂĄt, hogy elkerĂŒld a jĂ©gkristĂĄlyok kialakulĂĄsĂĄt.

    9

    Amikor a fagylalt mĂĄr majdnem teljesen elkĂ©szĂŒlt, add hozzĂĄ a kekszmorzsĂĄt vagy pitetĂ©szta darabokat, hogy az almĂĄs pite jellegzetes Ă­zvilĂĄgĂĄt megkapja.

    A kekszmorzsĂĄt vagy pitetĂ©szta darabokat ne törd tĂșl aprĂłra, hogy Ă©rezhetƑek legyenek a fagylaltban.

    10

    Tedd a kész fagylaltot egy zårható edénybe, és fagyaszd legalåbb 3 órån åt, hogy elérje a kívånt ållagot.

    A fagyasztĂĄs sorĂĄn nĂ©ha keverd ĂĄt a fagylaltot, hogy elkerĂŒld a jĂ©gkristĂĄlyok kialakulĂĄsĂĄt.