Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá az apróra vágott almát, a fahéjat, a szerecsendiót és 30 g cukrot. Közepes lángon párold, amíg az alma megpuhul és karamellizálódik. Ezután hagyd kihűlni.
Az alma fajtája befolyásolja az ízt. Érdemes savanykásabb almát választani, például Granny Smith-et, hogy ellensúlyozza a fagylalt édességét.
Egy lábosban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!
A tej és a tejszín melegítése segít feloldani a cukrot és a vaníliát, valamint előkészíti az alapot a tojássárgájákhoz.
Közben egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a maradék cukorral, amíg világosabb és krémesebb állagú lesz.
A tojássárgáják habosra keverése kulcsfontosságú a fagylalt selymes állagához. Használj elektromos habverőt a gyorsabb és hatékonyabb eredmény érdekében.
Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adj egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.
Ez a temperálás egy fontos lépés, amely megakadályozza, hogy a tojások megfőjenek a meleg tejes keverékben. Lassan adagold a tejet, és folyamatosan keverd.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és alacsony hőmérsékleten főzd folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
Légy türelmes, és ne forrald fel a keveréket, mert a tojások kicsapódhatnak. A folyamatos keverés segít megelőzni a leégést.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.
A só kiemeli az édes ízeket, ezért ne hagyd ki. A vaníliakivonatot a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.
A kihűlt almás keveréket óvatosan dolgozd bele a fagylaltalapba, hogy az alma darabok egyenletesen eloszoljanak.
A fagylalt alap legyen teljesen kihűlve, mielőtt hozzáadod az almás keveréket, különben megolvaszthatja a fagylaltalapot.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy zárható edénybe, és tedd a fagyasztóba. Kétóránként vedd ki, és keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
Amikor a fagylalt már majdnem teljesen elkészült, add hozzá a kekszmorzsát vagy pitetészta darabokat, hogy az almás pite jellegzetes ízvilágát megkapja.
A kekszmorzsát vagy pitetészta darabokat ne törd túl apróra, hogy érezhetőek legyenek a fagylaltban.
Tedd a kész fagylaltot egy zárható edénybe, és fagyaszd legalább 3 órán át, hogy elérje a kívánt állagot.
A fagyasztás során néha keverd át a fagylaltot, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.