A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl forró, az élesztő nem fog felfutni. Ideális a kézmeleg hőmérséklet.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A megfelelő dagasztás kulcsfontosságú a jó állagú croissant eléréséhez.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd a legjobb eredmény érdekében.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tészta hajtogatása közben.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, ami fontos a leveles tészta kialakításához.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi áfonyalekvárt és néhány szem friss áfonyát.
A lekvár ne legyen túl folyékony, hogy ne áztassa el a tésztát.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekeréskor figyelj, hogy ne nyomd túl a tésztát, hogy a rétegek megmaradjanak.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon, és segíti a kelést.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet a még szebb szín elérése érdekében.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a croissantokat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukorral való megszórás opcionális, de szép megjelenést kölcsönöz a croissantoknak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.