Amerikai mogyorós croissant tálalva

Amerikai mogyorós croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. Az amerikai mogyorós croissant egy gazdag, tápláló alternatíva, amely az amerikai mogyorónak köszönhetően karakteres, krémes ízvilágot biztosít, miközben megőrzi a klasszikus croissant könnyed és réteges textúráját. A teljes kiőrlésű liszt és a dióliszt segít abban, hogy a tészta puha és omlós maradjon. Kiváló választás azok számára, akik szeretik az egészségesebb péksüteményeket, de nem akarnak kompromisszumot kötni az íz terén. Ha szeretnél egy táplálóbb alternatívát a klasszikus croissanthoz, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű liszt
100 g Amerikai mogyoróliszt
50 g Tápiókaliszt
120 g Vaj
2 db Tojás
100 ml Tej
40 g Méz
7 g Szárított élesztő
30 g Amerikai mogyoró
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a croissant-ok egyenletesen süljenek meg.

    2

    Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, az amerikai mogyorólisztet és a tápiókalisztet.

    Ha nincs amerikai mogyoróliszted, helyettesítheted sima mogyoróliszttel vagy finomra darált mogyoróval.

    3

    Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Használhatsz vaj reszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.

    4

    Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha 5 perc után nem habosodik az élesztő, akkor valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.

    5

    Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant. Épp csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    6

    A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Használj pizzavágót a háromszögek egyenletes vágásához.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A háromszögeket a szélesebb végétől kezdd el feltekerni, és a csúcsával lefelé helyezd a tepsire, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.

    Letakarhatod őket konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg durvára aprított amerikai mogyoróval.

    A tojást egy kevés tejjel vagy vízzel keverd el, hogy könnyebben kenhető legyen. A mogyorót sütés előtt szórd rá, hogy ne égjen meg.

    10

    Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    Érdemes figyelni a sütési időt, mert sütőtől függően eltérhet. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    11

    Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!

    A frissen sült croissant-ok a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak.