Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a croissant-ok egyenletesen süljenek meg.
Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, az amerikai mogyorólisztet és a tápiókalisztet.
Ha nincs amerikai mogyoróliszted, helyettesítheted sima mogyoróliszttel vagy finomra darált mogyoróval.
Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Használhatsz vaj reszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.
Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha 5 perc után nem habosodik az élesztő, akkor valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant. Épp csak addig gyúrd, amíg összeáll.
A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Használj pizzavágót a háromszögek egyenletes vágásához.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A háromszögeket a szélesebb végétől kezdd el feltekerni, és a csúcsával lefelé helyezd a tepsire, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.
Letakarhatod őket konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg durvára aprított amerikai mogyoróval.
A tojást egy kevés tejjel vagy vízzel keverd el, hogy könnyebben kenhető legyen. A mogyorót sütés előtt szórd rá, hogy ne égjen meg.
Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Érdemes figyelni a sütési időt, mert sütőtől függően eltérhet. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!
A frissen sült croissant-ok a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.