Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet kb. 37°C.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojást és az olvasztott vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztát alaposan ki kell dagasztani, hogy a fánkok puha és könnyűek legyenek. Használj gépi dagasztót, ha van.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen kell keleszteni. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ott kelesztheted a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok szárazak lesznek.
Helyezz egy-egy kanál adzuki babpürét a tésztakorongok közepére, majd hajtsd össze és jól nyomd össze a széleit.
Ügyelj arra, hogy a széleket alaposan összenyomd, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.
Az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez használj konyhai hőmérőt. Ha nincs, dobj egy pici tésztát az olajba. Ha azonnal elkezd sülni, de nem barnul túl gyorsan, akkor jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőmérsékletet.
Még melegen szórd meg porcukorral, majd tálald.
A porcukor jobban tapad a meleg fánkokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.