Langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyj neki 10 percet, hogy felfusson.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, adj hozzá egy csipet sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat. Gyúrd össze sima tésztává.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 45 percig, amíg duplájára nő.
A tésztát tedd meleg, huzatmentes helyre, például a sütőbe, amit előzőleg kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltad.
A megkelt tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket vajjal kikent tepsibe, rétegezve őket darált dióval.
A golyókat ne tedd túl szorosan egymás mellé, mert kelés közben még nőni fognak.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd az aranygaluskát 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A sodóhoz hasítsd fel a vaníliarudat, kapard ki a magokat, és tedd egy lábosba a tejjel. Melegítsd fel, de ne forrald.
Ha nincs vaníliarud, használhatsz vaníliakivonatot vagy vaníliás cukrot is.
Egy tálban keverd habosra a tojássárgáját a cukorral, majd lassan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered.
Fontos, hogy lassan öntsd a tejet a tojássárgájához, és folyamatosan keverd, hogy ne rántsd meg a tojást.
Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és alacsony hőfokon főzd sűrűre folyamatos keverés mellett. Vigyázz, hogy ne forrjon fel!
A sodót folyamatosan keverni kell, hogy ne égjen le az alja és ne csomósodjon össze. A sodó akkor jó, ha bevonja a kanál hátát.
Az elkészült aranygaluskát forrón tálald a vaníliasodóval.
A vaníliasodót közvetlenül tálalás előtt készítsd el, hogy ne hűljön ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.