Aranygaluska vaníliasodóval tálalva

Aranygaluska vaníliasodóval

Az aranygaluska az egyik legismertebb magyar desszert, amely generációk óta a családi asztalok dísze. A puha, diós rétegek és a krémes vaníliasodó találkozása valódi gasztronómiai élményt nyújt. Ez a desszert tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vagy bármikor, amikor egy kis nosztalgikus édességre vágyunk. Az elkészítése egyszerű, mégis a végeredmény mindig lenyűgöző.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 ml Tej
50 g Cukor
25 g Élesztő
2 db Tojás
50 g Vaj
1 csipet
100 g Darált dió
1 db Vaníliarúd
500 ml Tej a sodóhoz
60 g Cukor a sodóhoz
3 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyj neki 10 percet, hogy felfusson.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, adj hozzá egy csipet sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat. Gyúrd össze sima tésztává.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni.

    3

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 45 percig, amíg duplájára nő.

    A tésztát tedd meleg, huzatmentes helyre, például a sütőbe, amit előzőleg kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltad.

    4

    A megkelt tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket vajjal kikent tepsibe, rétegezve őket darált dióval.

    A golyókat ne tedd túl szorosan egymás mellé, mert kelés közben még nőni fognak.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd az aranygaluskát 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    6

    A sodóhoz hasítsd fel a vaníliarudat, kapard ki a magokat, és tedd egy lábosba a tejjel. Melegítsd fel, de ne forrald.

    Ha nincs vaníliarud, használhatsz vaníliakivonatot vagy vaníliás cukrot is.

    7

    Egy tálban keverd habosra a tojássárgáját a cukorral, majd lassan öntsd hozzá a meleg tejet, miközben folyamatosan kevered.

    Fontos, hogy lassan öntsd a tejet a tojássárgájához, és folyamatosan keverd, hogy ne rántsd meg a tojást.

    8

    Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és alacsony hőfokon főzd sűrűre folyamatos keverés mellett. Vigyázz, hogy ne forrjon fel!

    A sodót folyamatosan keverni kell, hogy ne égjen le az alja és ne csomósodjon össze. A sodó akkor jó, ha bevonja a kanál hátát.

    9

    Az elkészült aranygaluskát forrón tálald a vaníliasodóval.

    A vaníliasodót közvetlenül tálalás előtt készítsd el, hogy ne hűljön ki.