A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos a legjobb.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad, és szép sima.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg és kemény, hogy ne olvadjon meg a nyújtás során.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatásokat pontosan végezd el, hogy a tészta szép leveles legyen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A pihentetés nagyon fontos, ne hagyd ki egyiket sem.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi dulce de leche-t.
Ha nincs dulce de leche, használhatsz karamellkrémet is.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
Ne tekerd túl szorosan, mert akkor nem kel meg rendesen.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojásba keverhetsz egy kevés tejet is a még szebb eredmény érdekében.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Érdemes figyelni a sütőt, mert minden sütő más, és lehet, hogy hamarabb megsülnek.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot közvetlenül a tálalás előtt szórd rá, hogy ne olvadjon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.