Aszalt paradicsomos pogácsa tálalva

Aszalt paradicsomos pogácsa

Az aszalt paradicsomos pogácsa egy mediterrán ihletésű változata a hagyományos magyar pogácsának. Az aszalt paradicsom enyhén édeskés és koncentrált íze tökéletesen kiegészíti a sajt gazdag aromáját. Magyarországon a pogácsa az egyik legkedveltebb sós sütemény, amelyet családi összejöveteleken vagy vendégváró falatként fogyasztanak. Ez az újítás egy friss csavart ad a klasszikus recepthez, amely tökéletesen illik egy pohár bor vagy egy tál leves mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki olívabogyóval vagy fűszeres bazsalikommal dúsítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Aszalt paradicsom
150 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, mert a forró tönkreteszi az élesztőt.

    2

    Az aszalt paradicsomokat aprítsd fel kis darabokra.

    Ha az aszalt paradicsom túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, mielőtt felaprítod. Könnyebben fog menni a vágás.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát, a hideg vaj pedig segít a réteges szerkezet kialakításában.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet vagy tejfölt a megfelelő állag eléréséhez.

    5

    Keverd a tésztába az apróra vágott aszalt paradicsomot és a reszelt sajtot. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tészta kelesztéséhez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. A sütőt is előmelegítheted egy kicsit, majd kikapcsolva ide teheted a tálat.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatást többször is megismételheted, hogy még levegősebb legyen a tészta.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudsz szaggatni, és nem ragad a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva elkerülheted, hogy a pogácsák alja beázzon.