A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl hideg, se túl forró, mert a forró tönkreteszi az élesztőt.
Az aszalt paradicsomokat aprítsd fel kis darabokra.
Ha az aszalt paradicsom túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, mielőtt felaprítod. Könnyebben fog menni a vágás.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát, a hideg vaj pedig segít a réteges szerkezet kialakításában.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet vagy tejfölt a megfelelő állag eléréséhez.
Keverd a tésztába az apróra vágott aszalt paradicsomot és a reszelt sajtot. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. A sütőt is előmelegítheted egy kicsit, majd kikapcsolva ide teheted a tálat.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatást többször is megismételheted, hogy még levegősebb legyen a tészta.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben tudsz szaggatni, és nem ragad a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva elkerülheted, hogy a pogácsák alja beázzon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.