Avgolemono csirkemellel, tojásos-citromos leves gazdag csirkehússal és rizzsel

Avgolemono csirkemellel

Az avgolemono leves egy klasszikus görög étel, amelyet tojásos-citromos alapban főznek, és gyakran csirkehússal és rizzsel tálalják. A leves eredete az ókori Görögországra vezethető vissza, és azóta is számos variációval készítik. A tojás és citrom keveréke gazdag és krémes textúrát ad a levesnek, amely remek választás a hűvösebb hónapokra vagy bármilyen étkezéshez, ahol egy könnyed, de tápláló ételre vágyunk.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemell
2 db Tojás
1 db Citrom
100 g Rizs
1 l Zöldség alaplé
1 tk.
1 csipet Bors
2 ek. Vaj
1 ág Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemell filéket egy lábasba tedd, öntsd rá a zöldség alaplét, majd közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg a csirkehús megpuhul.

    Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, használhatsz már előre főtt csirkemellet.

    2

    A rizst készítsd el. Forralj fel vizet, és tedd bele a rizst, főzd meg kb. 10-12 perc alatt, majd szűrd le.

    A rizs legyen kissé ragadós, így a leves sűrűbb lesz.

    3

    A főzés közben egy tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a frissen facsart citrom levét. Jól keverd össze.

    Ne habosítsd túl a tojásokat, mert így könnyebben kicsapódhatnak a levesben.

    4

    Amikor a csirkehús elkészült, vedd ki a lábasból, szedd le róla a húst, és tépkedd apró darabokra.

    A csirkehúst ne hagyd túl sokáig a levesben, mert akkor túlságosan megpuhulhat.

    5

    A kész tojásos-citromos keveréket fokozatosan öntsd a forró leveshez, miközben folyamatosan kevergeted. Ezt lassan és óvatosan végezd, hogy a tojás ne főjön meg benne.

    Az öntést lassan végezd, hogy elkerüld a tojás kicsapódását, és ne legyen túl sűrű a leves.

    6

    Tedd vissza a csirkehúst és a főtt rizst a leveshez, keverd össze, és főzd 5-6 percig alacsony lángon.

    Ha túl sűrűnek találod a levest, adj hozzá egy kis alaplét, hogy hígabb legyen.

    7

    Tálalás előtt ízesítsd sóval, borssal, és szórd meg friss petrezselyemmel.

    Friss petrezselyem helyett használhatsz szárított petrezselymet is, ha épp nincs kéznél friss.